Întâlnire inedită cu cocoși de munte

Rangerii Parcului Național Retezat au avut parte de o întâlnire inedită în munte. Cocoșii de munte și-au făcut apariția în zona montană.

„Iarna în Parcul Național Retezat cu zăpadă și întâlniri inedite cu cocoși de munte (Tetrao urogallus). Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Masculul este uşor de recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis”, arată administrația Parcului NAțional Retezat.

Parcul Național Retezat, datorită habitatelor sale foarte diverse, multe naturale, sau puțin modificate de intervenția umană, adăposteşte o faună și floră deosebit de bogată, atât în ceea ce priveşte numărul de specii, cât şi numărul mare de exemplare care alcătuiesc populațiile acestor specii. În arealul parcului au fost inventariate 108 specii de păsări, 55 de specii de mamifere, 8 specii de peşti, 5 specii de reptile şi 7 specii de amfibieni. De interes crescut pentru Retezat sunt şi nevertebratele, în rândul cărora se găsesc cele mai multe specii endemice pentru parc (specie endemică = întâlnită doar în acel loc). Retezatul este renumit prin diversitatea sa floristică, adăpostind aproape 1190 specii de plante superioare autohtone din cele peste 3136 cunoscute în Romania.

 

Colaborator

foto credit: Lucia Ursu, Educație Ecologică APNR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *