„Întâlnirea moților cu istoria” – Dupăpiatra 2022

Manifestările dedicate celei de-a 50-a aniversări a „Întâlnirii moților cu istoria” s-au desfășurat astăzi la Cheia – Dupăpiatră, comuna Buceș.

Astfel a fost omagiată lupta eroică a moților de pe aceste meleaguri, în timpul revoluției pașoptiste. Totodată, a fost cinstită memoria martirilor neamului și mai ales a victoriei moților aflați sub conducerea lui Avram Iancu împotriva armatei maghiare, în anul 1849.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, prezent la manifestări, a transmis celor aflați la Dupăpiatră, la una dintre cele mai importante sărbători a Țării Moților:

„ Moții știu să-și onoreze înaintașii!  Moții știu că datorită faptelor de vitejie  din luptele pentru apărarea țării, generațiile de acum se pot bucura de libertate și pot trăi pe aceste minunate meleaguri din Apuseni.

Moții știu că, în semn de recunoștință și respect, sunt datori să ducă  mai departe, peste ani și ani, amintirea și omagiul lor pentru sacrificiul străbunilor.

Eu, ca fiu al Apusenilor, știu că voi face tot ce îmi stă în putere să respect tradițiile moților și, mai ales, să transmit sentimentul de mândrie și respect, pe care îl am ca român, ori de câte ori, mă aflu în Țara Moților și, mai ales, în locuri, ca acesta, unde sunt evocate faptele de vitejie ale înaintașilor.

În semn de omagiu și recunoștință, mă înclin în fața memoriei moților care s-au luptat aici și ne-au apărat pământurile.”

 

Instituția Prefectului județului Hunedoara / Birou de Presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.