Atenție! Intră în vigoare noile prevederi legislative care sancționează tulburarea liniștii publice

Mare atenție atunci când ascultați muzică sau faceți diverse lucrări de amenajare în locuință. Începând de mâine, 26 ianuarie, sancțiunile pentru cei care îi deranjează pe vecini cresc semnificativ.

Potrivit noilor prevederi din Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, persoanele care organizează petreceri cu caracter privat şi utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, vor plăti o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei.

Această pedeapsă creşte semnificativ la persoanele care repetă fapta într-un interval de 24 de ore, iar amenda poate ajunge până la 6.000 de lei, sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Până la 1.500 de lei ajunge amenda pentru persoanele care deranjează liniştea publică în zonele de locuit, între orele 22:00 – 08:00 şi 13:00-14:00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora. Pentru repetarea faptei într-un interval de 24 de ore, aceste amenzi pot urca până la 3.000 de lei, sau pedeapsă cu 70-120 de ore de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, vor fi sancționați cu amendă de la 500 la 1.500 de lei sau cu prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității și cei care repetă săvârșirea în public, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei contravenții, de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, dacă sunt de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor, ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora.

Legea 192/2019 modifică şi actualizează legea 61/1991, care se referă la sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Textul complet al legii 192/2019 îl găsiți AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *