ISJ Hunedoara: Măsurile întreprinse pentru desfășurarea activității unităților de învățământ

Informare privind acțiunile întreprinse de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara în vederea asigurării materialelor de protecție sanitară și dispozitivelor electronice necesare desfășurării activității didactice în unitățile de învățământ din județ

Demersurile reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara s-au axat pe următoarele programe lansate de Ministerul Educației Naționale și Guvernul României:

1. PROGRAMUL NAȚIONAL „ȘCOALA DE ACASĂ”

Aprobat prin hotărârea nr. 370/2020 prevede achiziționarea a 250.000 de dispozitive electronice cu conexiune la internet pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională) înmatriculați în unități de învățământ preuniversitar de stat, elevi care provin din medii defavorizate, elevi ale căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet, respectiv, elevi care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

Achiziția se realizează de către Ministerul Educației și Cercetării, prin alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru Ministerul Educației și Cercetării, iar distribuirea dispozitivelor se va realiza în baza procedurii de la nivel național și a celei de la nivel județean.

Până la termenul stabilit în procedura județeană, a fost depus un număr de 4171 de cereri/declarații din partea părinților/reprezentanților legali ai elevilor din județul nostru.

2. Proiectul privind Învățământul Secundar (ROMANIA SECONDARY EDUCATION PROJECT – ROSE), proiect finanțat prin Banca Mondială – achiziție realizată de MEC prin Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă

Comanda transmisă de către cele 32 de licee eligibile din județ este în valoare de 978.090 lei și include: 1704 bucăți de laptopuri, 138 de camere de luat vederi pentru desfășurarea videoconferințelor și 129 de table interactive.

3. PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE (POC) și PROGRAMUL OPERAȚIONAL INFRASTRUCTURĂ MARE (POIM)

Aprobat prin OUG 144/2020, privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-CoV-2

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara a informat unitățile de învățământ și reprezentanții autorităților publice locale despre posibilitatea accesării fondurilor nerambursabile alocate prin acest program. În urma analizelor realizate la nivel local, un număr de 19 primării și 38 de unități de învățământ intenționează să depună cereri de finanțare pe programele POC și POIM.

4. Programul național „EDUCAȚIA ÎN SIGURANȚĂ”

Aprobat prin HG nr. 756/2020 prevede achiziționarea de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice necesare asigurării activităților didactice în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat. Programul va fi derulat de către Ministerul Educației și Cercetării în anul 2020, prin inspectoratele școlare județene.

La nivelul județului, pentru un număr de 62 de unități de învățământ din mediul rural și urban defavorizat, pentru care autoritățile publice locale de care aparțin nu pot asigura suficiente sume în buget pentru funcționarea în condiții optime până la finele anului, vor fi achizițonate și distribuite materiale de curățenie, materiale sanitare și dispozitive electronice achiziționate din sumele solicitate de către ISJ Hunedoara Ministerului Educației și Cercetării, conform prevederilor actului normativ.

Biroul de presă al ISJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *