ITM Hunedoara a controlat angajatorii din domeniul panificației și a produselor făinoase

Inspectorii ITM Hunedoara, au controlat angajatorii din domeniul fabricilor de pâine și a produselor făinoase, din județ. În urma campaniei, au fost urmărite prevederile legale, în relațiile de muncă angajat- angajator, fiind depistate mai multe nereguli în executarea contractelor individuale de muncă, ce au fost sancționate cu zecii de mii de lei.

„În perioada 09.04.2024 – 12.04.2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat campania națională de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, precum și încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul „Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase” – cod CAEN 1071, 1072 și 1073.

În domeniul relațiilor de muncă, s-au verificat cu precădere reglementările legale  privind angajarea personalului (inclusiv transmiterea în termen legal a contractelor individuale de muncă în REVISAL), durata timpului de muncă și munca suplimentară, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de către salariați, repausurile periodice (repausul săptămânal, sărbători legale), munca de noapte și acordarea drepturilor salariale.

În domeniul securității și sănătății în muncă există o serie de activități cu risc ridicat de accidentare și/sau îmbolnăviri profesionale cu consecințe ireversibile pentru lucrători, cum ar fi echipamentele de muncă necorespunzătoare tehnologiilor folosite, neasigurarea sau nefuncționarea instalațiilor de captare, reținere și neutralizare a substanțelor nocive degajate în desfășurarea proceselor tehnologice, manipulări de mase grele și foarte grele care conduc la o serie de probleme de sănătate grave asociate cu dureri de spate și dureri musculare, risc de accidentare din cauza incendiilor, exploziilor, electrocutarea și lovirea prin răsturnarea mărfurilor greșit depozitate, risc de lovire și strivire de echipamente de muncă aflate în mișcare (malaxoare, stivuitoare, camioane etc), ventilația insuficientă și lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute.

În cadrul acestei campanii de control, au fost efectuate 48 de controale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, constatându-se un număr total de 63 de deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și respectarea prevederilor legale.

Totodată, s-a aplicat un număr total de 48 de sancțiuni contravenționale, dintre care 8 amenzi în valoare totală de 23.600 lei.

Prin fiecare acțiune de control, I.T.M. Hunedoara urmărește atât creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și cele referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, cât și eliminarea neconformităților constatate, aplicând măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și sancțiuni contravenționale corespunzătoare„, informează ITM Hunedoara.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *