JANDARMUL LUMII REDUS LA O GLUMĂ TRISTĂ. „Surpriza” talibană a umilit inclusiv serviciile de informații americane și marea alianță NATO

După revenirea fulgerătoare a talibanilor în fruntea Afganistanului, respectiv după 20 de ani de război și sacrificii inutile, toate pretențiile SUA de mare putere mondială, de jandarm al lumii, de inteligență atotștiutoare s-au năruit. Încrederea lumii în „bunele intenții” ale politicii externe americane s-a prăbușit.

 

Permanent sideratul președinte american Joe Biden, mereu depășit de evenimente, declara, în 8 iulie 2021, că ipoteza ca talibanii să pună mâna din nou pe Afganistan este „extrem de improbabilă” și că serviciile de informații americane nu l-ar fi avertizat asupra unei posibile prăbușiri a guvernului de la Kabul și că, „în niciun caz nu veți vedea oameni evacuați de pe acoperișul unei ambasade”.

Iată că suntem la puțin peste o lună de la această declarație și toate lucrurile „improbabile” din mintea președintelui american au devenit realitate. Într-adevăr, americanii nu sunt scoși din Afganistan de pe acoperișul ambasadei, dar imaginile cumplite ale avioanelor americane cu refugiați atârnați de ele, imaginile unei țări trezite din falsul promisiunilor americane în miezul revenit al dictaturii religioase talibane sunt mult mai tari.

Eșecul celui mai lung război purtat de SUA (2001 – 2021), cel din Afganistan, încheiat cu retragerea lașă și fără grija dezastrului umanitar lăsat în urmă a forțelor militare americane, este deja recunoscut de toți analiștii lumii. Iar acest eșec pune în fața lumii evidența unui război inutil în care o țară a fost ținută sub asediu militar, în care s-au cheltuit sume uriașe pentru a dota o armată afgană așijderea inutilă, care a cedat țara fără să ridice un deget, un război inutil în care au murit mii de oameni – militari și civili – și milioane de oameni și-au părăsit casele și chiar țara devenind refugiați fără viitor.

Ce explicații să mai dea președintele Joe Biden, când el nu înțelege ce și de ce se întâmplă? Dar, mai ales, ce explicații ar putea da analiștii de securitate ai SUA, cei care se considerau adevărați zei ai informațiilor și spionajului mondial, analiști care nu au prevăzut această victorie facilă și precisă a forțelor talibane într-un timp uimitor de scurt, chiar înainte ca americani să apuce să-și adune ultimele valize de pe teritoriul afgan?

Pierderea de încredere în „bunele intenții” ale politicii americane din afara propriului teritoriu, pierderea de încredere în promisiunile cu poleială democratică ale SUA, pierderea de încredere fie în sinceritatea, fie în competența serviciilor de informații americane, toate sunt o pierdere globală a unei poziții respectabile a SUA în efortul lumii înspre civilizație și democrație. Iar cel de-al doilea mare perdant al războiului din Afganistan, cu imaginea serios deteriorată, este NATO, alianța care nu a folosit la nimic în corectarea erorilor americane, care a lăsat ca decizia americană să fie deasupra intereselor și deciziei alianței.

Eșecul din Afganistan și nenorocirea lăsată în urmă, acolo, de SUA vor rămâne, de acum înainte, argument incontestabil al oricărei forme de opoziție la politica externă americană.

La finalul unei analize publicate în Le Figaro, Adrien Jaulmes, corespondentul publicației franceze la Washington, lasă o concluzie tranșantă la care ne facem părtași: „Arzând în grabă documentele oficiale ale ambasadei lor de la Kabul, incapabili să evacueze miile de afgani care au lucrat cu ei și cărora le promiseseră vize, americanii tocmai au încununat eșecul politic și militar al aventurii lor afgane printr-o catastrofă pe care tot ei au creat-o, aproape în întregime. Dezastrul creat de plecarea lor necondiționată și prost pregătită ar fi putut fi evitat.”.

 

Sursă foto: WAKIL KOHSAR/AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *