JOCURILE SPERANȚEI: 2020 – anul fierbinte al politicii românești

Ca tot ce se-ntâmplă în vârtejul vieții din preajma noastră, anul 2020 a sosit ca un copoi tânăr, gata încălzit și pus pe alergat, iar noi nu avem altă șansă decât să ne ținem după el, fiecare cum poate mai bine. Iar România politică este, în drumul vijeliosului 2020, plină de provocări pe care nu le-a întâlnit, în așa măsură, în ultimele trei decenii.

Nu cred că am exagerat. Chiar este anul provocărilor decisive în politica românească. De mulți ani se rostogolește, ca un bulgăre de zăpadă peste societatea românească, întrebarea cu răspuns trist: „Când vom avea parte de o clasă politică onestă și educată, dedicată cetățeanului român?”. Și, ca un disc de vinil strical, răspunsurile s-au blocat în concluzia lipsei de speranță. Și totuși, din prea-plinul ei, mocirla politică românească, agitată de mințile înfierbântate ale clicii infractorului Dragnea și de protestele fără precedent ale societății furioase, a explodat violent în 2019.

În 2019, cei care deveniseră aproape convinși că România va trăi etern sub bocancul comunismului „reformat”, că doar analfabeții și hoții au loc în fruntea țării, au primit prima porție zdravănă de oxigen din ultimele decenii: comunismul reinterpretat în pesedism poate fi înfrânt și trimis la școala de corecție a istoriei.

De la supraviețuire, la traiul normal

A devenit evident, chiar și pentru social-democrați (mă gândesc!), că acel comunism travestit, practicat de marii învingători politici, prin minciună și manipulare, ai României post-decembriste, nu mai are loc în România europeană a secolului XXI. Mentalitatea care a conferit relației stăpân-de-partid – slugă-la-stat putere de model de supraviețuire în societatea românească dominată de pesedism începe să piardă teren. După demonstrația din 2019, care a arătat că mobilizarea oamenilor onești, de acasă și din diaspora, poate înfrânge un sistem politic ticălos, cetățeanul român are deschis un nou drum: acela al democrației prin alegeri corecte, conștiente și, ca atare, de folos.

În acest punct de inflexiune al istoriei recente a României ne aflăm, în punctul în care comunismul a fost, pentru prima dată, îngenuncheat (că, de murit, moare mai greu!). Întrebarea fundamentală este ce facem, din acest punct pornind?

Oglinda României de mâine

Sintetic, este clar că cetățeanul român și-a aerisit gândurile și a înțeles că votul său chiar contează, iar interesul pentru observarea critică a faptelor politicienilor este în creștere. Tocmai de aceea, provocările de la următoarele runde de alegeri, locale și parlamentare – evident mult mai importante decât europarlamentarele sau prezidențialele – sunt extrem de mari.

În 2020, românii vor decide, prin vot, cum va arăta, politic și adminsitrativ, România de mâine. În 2020, vom afla cu toții dacă „revoluția” politică pornită de PNL și susținută, din când în când, de frații de cruce din lupta anti-PSD, își împlinește idealurile rotunde: construirea unui pol liberal de putere, cu majoritate bună în Parlament și o distribuție de asemenea majoritară a puterii din administrația publică locală. Nota bene: în 2020 vom afla și dacă frontul politic ce a zdruncinat comunismul travestit în pesedism este coerent și compact sau vom asista la un alt război al orgoliilor care va nărui mare parte din ce s-a construit în 2019.

Anticipatele, între mumă și ciumă

Poate vom avea alegeri anticipate – sunt deja foarte mulți care le doresc -, poate nu. Totuși, anticipatele sunt de mare însemnătate, cu efecte polarizate: foarte bune pentru PNL și frații de cruce din frontul anti-PSD, foarte proaste pentru uriașul cu picioare de lut PSD, care nu pare să-și revină din bătăile încasate în 2019. Mai ales PNL și-ar fructifica, în cazul alegerilor anticipate, poziția bună pe care o are acum, mai ales după seria de victorii din 2019 și seria atrăgătoare de decizii guvernamentale recente, iar PSD ar pierde, periculos, pauza de respirație de care are imperativ nevoie pentru a atenua șocul înfrângerilor.

Respect și decență pentru viața românului

Cu anticipate sau fără anticipate, cum spuneam, anul 2020 este anul fierbinte al politicii românești, un an în care vom afla cum va arăta România de mâine, o Românie de la care toți așteptăm reîmplinirea respectului și decenței în viața fiecăruia dintre noi.

Ca de început de an, dorim tuturor un an bun, prosper, un an a cărui fierbințeală politică să nu ne ardă, ci doar să lumineze frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *