Judecarea apelului în dosarul lui Traian Berbeceanu, suspendată

Judecarea apelului în dosarul fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Traian Berbeceanu a fost suspendată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu patru întrebări.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, cu majoritate, să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.

Astfel, instanţa a decis sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu patru întrebări preliminare, între care unele legate de compunerea completelor de judecată.

Totodată, ICCJ a dispus suspendarea judecării prezentei cauze până la soluţionarea cererii de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Decizia de suspendare a judecăţii poate fi atacată cu recurs în 72 de ore de la pronunţare.

„Cu opinia separată în sensul respingerii, ca inadmisibilă, a cererii de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare, a admiterii apelurilor formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T – Structura Centrală, de partea civilă Ministerul Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, de inculpatul – parte civilă Berbeceanu Traian şi de inculpaţii Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ioan, Muntean Alin Mirel, Rusu Gheorghe şi Urs Ion Vasile împotriva sentinţei penale nr.523 din data de 30 iunie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.2738/1/2014, a desfiinţării sentinţei penale apelate pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.2738/1/2014 şi a trimiterii cauzei spre judecare Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, au transmis reprezentanţii ICCJ.

În 30 iunie 2016, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Traian Berbeceanu a fost achitat de instanţa supremă, fostul şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare, iar ofiţerul de poliţie judiciară de la BCCO Alba Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani de închisoare. În acelaşi dosar, fostul procuror Nicolaie Cean a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Rusu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare.

Prin aceeaşi decizie s-a mai stabilit ca Nicolaie Cean, Ioan Mureşan şi Alin Mirel Muntean trebuie să îi plătească lui Traian Berbeceanu 100.000 de euro şi 97.000 de lei diferenţe salariale, bani pe care fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba nu i-a mai primit după ce a fost retras din funcţie.

Decizia a fost atacată cu apel, urmând ca o decizie definitivă să fie dată de un Complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Traian Berbeceanu a stat în arest aproape o lună, din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul deschis pe numele lui de DIICOT Alba fără a avea probe, acuzaţia fiind de sprijinire a unei grupări suspectate de evaziune fiscală de peste 3,5 milioane de lei cu produse petroliere. După arestarea sa, Berbeceanu a fost schimbat din funcţie şi trimis, din decembrie 2013, să lucreze Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

În 1 noiembrie 2013, dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Alba la Structura Centrală a DIICOT. În iulie 2014, Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare.

În paralel, procurorii DNA au început o anchetă privind “fabricarea” dosarului lui Berbeceanu de către DIICOT Alba, prin care şeful de atunci al Direcţiei Ioan Mureşan, ajutat de Nicolaie Cean şi Alin Mirel Muntean, au vrut să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina.

În 16 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, ulterior pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntea, atunci ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

La începutul anului 2015, cele două dosare au fost conexate la instanţa supremă, iar în 30 iunie 2016 a fost dată soluţia în fond.

Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Traian Berbeceanu voia să sesizeze organelor de anchetă fapte penale care ar fi fost comise de Mureşan, Cean şi Muntean, pe care le constatase ca şef al BCCO Alba Iulia. În acest context, cei trei au avut „o reacţie de apărare, generată de panică şi concretizată în efectuarea unor demersuri infracţionale care au urmărit «reducerea la tăcere» a ofiţerului de poliţie”.

Anchetatorii susţin că Mureşan, Muntean şi Cean au desfăşurat “activităţi infracţionale extrem de elaborate”, subtil şi atent construite, prin folosirea cu rea-credinţă a funcţiei şi a instrumentelor procedurale, “rezultatul final constând în colectarea unui material probator cu aparenţă de legalitate şi temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare şi reţinerea părţii vătămate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat în anchetă fiind cel al înlăturării acestuia din funcţia deţinută şi al intrării în posesia materialelor compromiţătoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi deţinut”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.