Județul Hunedoara sub COD PORTOCALIU: Nici strop de ploaie în unele zone, rupere de nori în altele

Temperaturile au coborât simţitor în judeţ: de la peste 40 de grade, s-a ajuns la 20 în cursul dimineţii de luni. Este efectul avertizării de vreme rea emisă pentru zilele de sâmbătă şi duminică de meteorologi. După codul galben de caniculă de sâmbătă, meteorologii au trecut judeţul sub cod portocaliu de ploi şi vijelii, alertă care a intrat în vigoare sâmbătă seara. A plouat abundent în unele zone, iar, la Deva, rafalele de vânt au rupt crengi masive şi copaci.

În zona Bradului, cerurile s-au rupt tocmai când mii de oameni sărbătoreau Zilele Bradului. Publicul venit să asculte Trupa Talisman s-a adăpostit cum a putut. Concertul Trupei Compact a trebuit amânat pentru că apa şiroia pe scenă unde erau întinse cablurile electrice. Ploaia s-a dezlănţuit şi imediat străzile Bradului s-au umplut de apă.

Instabilitatea atmosferică s-a simţit la munte, în Masivele Retezat şi Parâng, unde a plouat binişor. „Au căzut precipitaţii în Valea Jiului, în Apuseni, dar cele mai mari cantităţi de apă au căzut duminică, în zona Orăştiei, respectiv 14,8 litri pe mp. Este însă vorba de averse de vară, când plouă abundent într-o perioadă foarte scurtă de timp şi pământul nu reuşeşte să absoarbă aceste cantităţi. Practic, la nivelul solului se crează o peliculă ca o foiţă de celofan şi apa nu poate străbate pe acolo aşa că se strecoară pe unde îşi găseşte loc. Aşa apar de fapt şi alunecările de teren”, explică Marcel Alchimescu, şeful Staţiei Meteo Deva.

În zona centrală, pe Valea Mureşului, au căzut doar câţiva stropi, nesemnificativ pentru miile de oameni care aşteptau precipitaţii.

La Deva, în schimb, vântul s-a dezlănţuit sâmbătă, la miezul nopţii. Rafalele puternice au rupt crengi masive din copacii din oraş, în Parcul Central, pe centrul vechi, iar un platan din parcul Opera a fost pus la pământ.

Echipele de la SPIGM Deva au curăţat urmele furtunii luni dimineaţa.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *