Coduri de instabilitate atmosferică, caniculă și disconfort termic în întreaga țară

Meteorologii de la ANM au emis mai multe coduri de instabilitate temporar accentuată și caniculă ce va cuprinde teritoriul țării, începând din această după-masă.

 Cod GALBEN – Interval de valabilitate: 17 iulie, ora 15:00 – 18 iulie, ora 06:00

„În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină”, informează ANM.

Tot astăzi, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar codurile de avertizare se vor intensifica. Temperaturile maxime se vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 17 și 22 de grade.

Cod PORTOCALIU – Val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat
valabil pentru ziua de 17 iulie 2023.

 

Se vor înregistra temperaturi maxime în general cuprinse între 37- 39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU)

„În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade”

 

Potrivit ANM, avertizările vor fi valabile și pentru ziua de marți, 18 iulie 2023, unde codurile GALBENE și PORTOCALII se vor menține, în sudul, sud-estul și local în vestul și centrul teritoriului.

„Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 17 și 22 de grade”, anunță meteorologii.

 

 

„În Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei valul de căldură va persista și va fi caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade”, conform sursei citate.

 

ANM mai precizează că și în zilele următoare, valul de căldură și disconfortul termic vor persista, cu precădere în zona sudică a țării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *