Judeţul îşi pregăteşte drumurile pentru iarna 2017-2018

„Știm cu toții că cine vrea să facă treabă găsește soluții, iar cine nu vrea, găsește scuze. Eu îmi doresc să nu ajungă nimeni în situația de a-și căuta scuze!”, este mesajul postat recent de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pe pagina de facebook, după videoconferinţa pe tema pregătirilor pentru sezonul rece. În judeţ, Prefectura a solicitat deja de la autorităţile locale situaţia cu stocurile de materiale antiderapante şi carburanţi, a contractelor de dezăpezire şi le-a transmis Ministerului Afacerilor Interne.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a solicitat încă de săptămâna trecută tuturor unităţilor administrativ-teritoriale şi societăţilor cu responsabilităţi în domeniu situaţia pregătirilor pentru sezonul de iarnă 2017-2018 – contracte de deszăpezire încheiate, stocuri de materiale antiderapante şi carburanţi, alături de numărul de utilaje disponibile.

Joi, la o întâlnire de lucru convocată la sediul Primăriei municipiului Petroșani, la care a participat şi Laurențiu Bogdan Bratu, director general regional DRDP Craiova, prefectul județului a solicitat informaţii şi despre stadiul lucrărilor pe DN 7A și DN 66. În plus,  Fabius Kiszely a solicitat administratorului de drumuri reabilitarea totemului de la intrarea în județ, din localitatea Polatiște.

„Am discutat  cu cei de la drumurile naţionale, dar şi cu Consiliul Judeţean, care au în administrare drumurile judeţene. Eu cred că stăm bine, în afară de drumurile comunale unde mai avem câteva probleme”, declară prefectul.

Vineri, a avut loc, la sediul MAI şi o videoconferinţă cu autorităţile judeţene din ţară: „Contractele de dezăpezire, pentru autostrăzi şi drumuri naţionale sunt în responsabilitatea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar cele pe drumurile judeţene cad în responsabilitatea consiliilor judeţene. (…) Prefecţii au obligaţia să asigure şi să se asigure că autorităţile locale au stocurile cu materialele antiderapante, au contracte pentru dezăpezire şi utilaje pe care să le folosească în situaţii de nevoie”, a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, care a solicitat prefecţiilor situaţii despre stocurile la nivelul judeţelor: „S-a făcut o evaluare a acestor situaţii centralizate şi, la o primă vedere, pot să vă spun că se poate şi mai bine! Aştept de la fiecare să fiţi foarte obiectivi şi riguroşi”, a specificat ministrul.

La videoconferinţă, a participat suprefectul Dorel Bretean, care spune că instituţia a avut mai multe întâlniri cu factorii de decizie locali pentru a discuta situaţia pregătirilor pentru sezonul rece: „S-a vorbit despre asigurarea stocurilor cu materiale de dezăpezire –vorbim de sare, nisip şi alte substanţe folosite de ei- şi contractele aferente pe cele trei componente: drumuri naţionale, judeţene şi locale. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat toate contractele şi au început să aducă materiale în trei din cele şapte baze din judeţ, adică Baru, Valea Jiului şi Brad. Pentru drumurile judeţene, Consiliul Judeţean are contracte până în 2018 inclusiv, sunt cinci zone cu patru operatori. În 30 octombrie, la şedinţă, se va aproba şi planul de dezăpezire, iar operatorii sunt aprovizionaţi. Pentru drumurile comunale, situaţia este un pic mai complicată: sunt 12 unităţi administratic teritoriale(UAT-uri) care au contracte încheiate, alte 17 au procedurile în derulare pentru achiziţii şi semnare contracte în timp ce alte 40 acţionează cu forţe proprii şi aici avem 174 de utilaje”, spune suprefectul. Dorel Bretean susţine că, la nivelul judeţului, 35% dintre materialele pentru dezăpezire sunt deja transportate şi verificate.

La videoconferinţă, direcţiilor de sănătate publică li s-a cerut să-şi reactualizeze listele cu persoanele care fac dializă şi femeile însărcinate, iar primăriilor să aibă grijă de adăposturile pentru persoane. „Până la intrarea în funcțiune a sistemului de avertizare a populației RO ALERT, adresez rugămintea autorităţilor locale să acorde o atenţie deosebită avertizărilor meteo şi să folosească toate mijloacele de a transmite către populaţie alertele care vin de la meteorologi. (…) Vorbim până la urmă de siguranţa oamenilor şi suntem responsabili şi datori să facem tot ce ne stă în putinţă ca să-i punem la adăpost de orice situaţie de risc în care s-ar putea afla. Eu cred că nimeni nu va putea spune că este luat prin surprindere de fenomenele meteo prognozate pentru această iarnă şi că nu a avut la dispoziţie timp suficient pentru a se pregăti. Prioritatea noastră este gestionarea corespinzătoare a situaţilor de urgenţă şi a celor medicale”, a spus Carmen Dan, care a explicat că, la nivelul întregii ţări, există 36 de şenilate, număr care poate fi suplimentat şi sunt disponibile zilnic în jur de o mie de ambulanţe şi opt aeronave SMURD.

Estimările meteo pentru sezonul rece au fost prezentate în videoconferinţă de Florinela Georgescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Aceasta a avertizat autorităţile că, încă de sâmbătă, vremea va intra într-un proces de răcire în regiunile vestice şi sunt prognozate căderi de precipitaţii de până la 40-50 de l/mp : „Va fi din ce în ce mai rece spre sfârşitul lunii, astfel încât, între 25 şi 28, temperaturile vor fi de 10-15 grade; în zona montană înaltă vor fi posibile precipitaţii mixte şi, de acum încolo, orice episod de răcire a vremii va fi însoţit de precipitaţii solide. Luna noiembrie pare a începe cu temperaturi în uşoară creştere, iar semnalul general pentru această lună este că temperaturile medii vor putea fi mai ridicate decât norma climatologică în sud şi vestul teritoriului. (…) Temperaturile nu vor fi mai mari de 14-16 grade. În decembrie, din punct de vedere al precipitaţiilor, avem un posibil excedent în partea de Centru, Sud şi Sud-est a ţării, cu temperaturi normale, dar putem avea şi temperaturi minime sub 20 de grade. Este un lucru normal. Luna ianuarie, care e cea mai rece lună a calendarului, e departe, dar avem un semnal de la centrele climatologice din lume că temperaturile ar putea fi sub media normală, pe Nordul şi Centrul teritoriului, cu precipitaţii mai multe pe Centru şi pe partea de Vest. S-ar putea ca fenomenele cele mai severe să fie în a doua parte a iernii.”

Acum 6 zile

Ședință de lucru convocată de prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, la sediul Instituției Prefectului – județul Hunedoara, privind stadiul lucrărilor la DN 76 Deva – Brad. La întâlnirea de lucru au participat reprezentanți ai administrațiilor locale din comunele Vălișoara și Luncoiu de Jos, conducerea Serviciului Rutier din cadrul IPJ Hunedoara, reprezentanți ai DRDP Timișoara, constructori și reprezentanți ai operatorului care efectuează transportul de persoane pe ruta Deva-Brad. Prefectul județului le-a solicitat reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri și ai Poliției Rutiere să efectueze o revizie finală pe DN 76, înaintea recepției lucrărilor, pentru identificarea posibilelor neconformități. Totodată, a solicitat și detalii despre siguranța circulației, asigurarea stațiilor de autobuz, realizarea proiectului de marcaj, semnalizare rutieră și parapeți în concordanță cu modificările apărute pe perioada derulării lucrărilor.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *