„Just Transition Fund”, oportunități de dezvoltare pentru județul Hunedoara

Vetuța Stănescu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației Publice, susține că Valea Jiului are o șansă istorică de a se dezvolta cu ajutorul fondurilor europene. Sunt sute de milioane de euro puse la dispoziția României de Comisia Europeană în cadrul programului Just Transition Fund. Trebuie doar ca autoritățile locale să vină cu proiecte realiste, eligibile.

„Valea Jiului acum are niște oportunități incredibile. Oportunitățile sunt fondurile europene. Avem avantajul că pentru sumele alocate prin fondurile europene, Valea Jiului nu are competitor. Totul este să reușim să le atragem, astfel încât să reușim să dezvoltăm turismul, infrastructura și nu în ultimul rând să susținem mediul de afaceri. O creștere economică în Valea Jiului este absolut necesară pentru a ne dezvolta și pentru a progresa”, spune Vetuța Stănescu, președintele interimar al PNL Hunedoara.

750 de milioane de euro este bugetul alocat în cadrul programului Just Transition Fund.


Just Transition Fund – Mecanismul pentru o tranziție justă este un instrument-cheie creat la nivelul Comisiei Europene pentru a se asigura că tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil și că nimeni nu este lăsat în urmă. Deși toate regiunile vor avea nevoie de finanțare, iar Planul de investiții pentru Pactul ecologic european o va furniza, mecanismul asigură un sprijin țintit care să ajute la mobilizarea unui cuantum de cel puțin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în cele mai afectate regiuni, în scopul de a se atenua impactul socioeconomic al tranziției. Mecanismul va crea investițiile necesare pentru a ajuta lucrătorii și comunitățile care se bazează pe lanțul valoric al combustibililor fosili. Mecanismul va suplimenta contribuția substanțială de la bugetul UE prin intermediul tuturor instrumentelor care sunt relevante în mod direct pentru tranziție.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.