Kovesi, în raportul de activitate: DNA a aplicat legea în mod egal, nu a avut şi nu are reţineri în a atinge vârful piramidei reţelelor de corupţie, indiferent de apartenenţa politică

Laura Codruţa Kovesi şi-a publicat luni seară, pe site-ul DNA, raportul de activitate la conducerea instituţiei, afirmând că Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în mandatul său „o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu”, că legea a fost aplicată în mod egal, fără reţineri în a atinge „vârful piramidei reţelelor de corupţie, indiferent de apartenenţa politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate şi indiferent de averea deţinută de aceştia”. Conform lui Kovesi, DNA a devenit model în toata anticorupţia pentru mai multe ţări din regiune.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în ultimii 5 ani o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu. (…)Câştigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a aplicat legea în mod egal, nu a avut şi nu are reţineri în a atinge vârful piramidei reţelelor de corupţie, indiferent de apartenenţa politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate şi indiferent de averea deţinută de aceştia”, afirmă Kovesi în documentul care prezintă activitatea pe care a desfăşurat-o pe perioada deţinerii funcţiei de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie,  15 mai 2013 – 05 iulie 2018.

Ea afirmă că obiectivele stabilite prin proiectele manageriale de procuror şef au fost îndeplinite până în acest moment.

Conform lui Kovesi, în cei 5 ani de mandat a crescut anual numărul rechizitoriilor, numărul inculpaţilor trimişi în judecată, numărul demnitarilor investigaţi şi a crescut valoarea măsurilor asiguratorii dispuse.

În ultimii 5 ani DNA a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniştri şi foşti miniştri, 39 deputaţi, 14 sentori şi 1 membru al Parlamentului European. Dintre aceştia au fost condamnaţi definitiv 37, după cum urmează: 9 miniştri şi foşti miniştri, 21 deputaţi, 6 senatori şi 1 membru al Parlamentului European. În aceeaşi perioadă de timp valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro.

„Procentul de achitări s-a menţinut la 10% fiind sub media europeană. Acest procent dovedeşte că am fost preocupaţi în mod permanent de respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor şi de respectarea garanţiilor procesuale, aplicând legea în mod egal”, se arată în document, care menţionează că Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit un model în lupta anticorupţie pentru mai multe ţări din regiune.

În Raportul anticorupţie al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentată drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene, mai afirmă Kovesi în raport.

La finalul documentului, sunt menţionate şi disctincţiile primite de Laura Codruţa Kovesi: Distincţia „Femei curajoase din întreaga lume” în anul 2014 din partea Ambasadei SUA la Bucureşti, Decoraţia ”Comandor al Ordinului Steaua Polară” oferită de către regele Suediei la 14 iunie 2016, Decoraţia “Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” oferită de Preşedintele Franţei la 15.01.2016, Premiul „Europeanul Anului 2016”, distincţie care recunoaşte „lupta curajoasă şi susţinută împotriva corupţiei la nivel înalt” oferit de Reader’s Digest în anul 2016, remiul “Speranţa” din partea Societăţii Timişoara, distincţie acordată Direcţie Naţionale Anticorupţie „Pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei în România”.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată luni de la conducerea DNA prin decret semnat de către preşedintele Klaus Iohannis.

După anunţul privind revocarea, Kovesi a susţinut o declaraţie de presăîn care a spus că decretul de revocare semnat luni de către preşedintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din funcţie „lasă un mare semn de întrebare” – dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei. „Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei”, a afirmat Kovesi.

De asemenea, ea a spus că DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii, a contribuit la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei şi a arătat că poate fi înfrântă corupţia. Kovesi a afirmat că voinţa politică acum este pentru blocarea justiţiei şi că modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor şi şi-a îndemnat colegii procurori să nu abandoneze lupta. La finalul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o la sediul DNA, Kovesi a transmis şi un mesaj „către cetăţeni şi societate”: „Corupţia poate fi învinsă. Nu abandonaţi!”.

 

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *