Kovesi: Schimbările politice determină numărul de sesizări la DNA, făcute chiar şi la 10 ani de la comiterea faptei

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi spune că schimbările din mediul politic influenţează numărul de sesizări depuse la DNA. Ea a afirmat miercuri, la o dezbatere pe tema fraudelor în domeniul achiziţiilor publice, că multe sesizări sunt făcute chiar şi la zece ani de la comiterea faptei şi este necesară responsabilizarea instituţiilor pentru a nu mai aştepta schimbarea unui guvern ca să depună o sesizare.

„Schimbările politice determină numărul de sesizări făcute la DNA”, a declarat procurorul şef Laura Codruţa Kovesi, la o dezbatere pe tema corupţiei în domeniul achiziţiilor publice, la care participă şi procurorul general Augustin Lazăr.

Ea a afirmat că anul trecut, de exemplu, în patru cazuri au fost înregistrate sesizări pentru fapte comise în urmă cu zece ani, în 14 situaţii sesizările erau pentru fapte comise în urmă cu nouă ani, iar în 12 cazuri sesizările depuse la DNA vizau fapte comise în urmă cu opt ani.

„Trebuie să responsabilizăm instituţiile şi să tragem un semnal de alarmă ca o instituţie să nu mai aştepte să se schimbe guvernul ca să facă o sesizare”, a subliniat Kovesi.

Potrivit acesteia, în 2017 s-au făcut 51 de rechizitorii pentru abuz în serviciu. În 38 la sută din cazuri, procurorii s-au sesizat din oficiu, în 37 la sută din cazuri DNA a fost sesizată prin declinare a celorlalte structuri, în 16 la sută din cazuri Direcţia a fost sesizată de o persoană fizică sau juridică şi în doar 9 la sută sesizările au fost făcute de o instituţie publică. De asemenea, ea a adăugat că media de dosare de care se ocupă un procuror rămâne de peste 100. „Acesta e şi motivul pentru care nu reuşim să soluţionăm toate dosarele în anul în care le primim”, a mai spus Kovesi.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *