Legea pensiilor a fost respinsă în Senat. PSD-ALDE n-au asigurat suficiente voturi să treacă una dintre legile lor fanion

Varianta revizuită a legii, după ce CCR a declarat-o parţial neconstituţională, a fost respinsă ieri de Senat, în absenţa unei mari părţi a parlamentarilor PSD.

Reexaminarea Legii pensiilor, ca urmare a deciziei din martie a CCR care a decis că legea este parţial neconstituţională, a fost introdusă miercuri pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului, fiind respinsă, în absenţa a numeroşi parlamentari PSD. Au fost înregistrate 67 de voturi ”pentru” şi 22 de abţineri, în condiţiile în care pentru adoptare ar fi fost necesare 68. Ulterior, PNL a acuzat Guvernul ca vrea să folosească această situaţie drept pretext pentru a nu mai trece prin Parlament modificările legii şi a le adopta pein Ordonanţă de Urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a declarat parţial neconstituţională Legea pensiilor, în urma sesizării formulate de PNL şi USR.

Prevederile neconstituţionale privesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă.

De asemenea, era instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale.

Era instituită şi o condiţie obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care ar fi generat situaţii în care persoanele în cauză sunt discriminate şi supuse unui dublu standard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *