Liderii PNL, USR PLUS, UDMR au semnat Acordul de guvernare 2020 – 2024

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor – au semnat luni, în prezenţa premierului pe care îl susţin, Florin Cîţu, Acordul de guvernare 2020 – 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat. Documentul consemnează că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră şi se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic. ”Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre”, garantează cele trei formaţiuni. De asemenea, documentul notează că Florin Cîţu este propunerea de premier, iar Ludovic Orban şi Anca Dragu sunt susţinuţi pentru preşedinţiile Camerei Deputaţilor şi Senatului. Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat că programul de guvernare e finalizat în proporţie de aproape 100%, fiind doar în faza unor corecţii, reglaje fine, iar Dan Barna a precizat că programul de guvernare are 300 de pagin şi că mai sunt câteva obiective USR-PLUS foarte importante care nu şi-au regăsit materializarea în program. În opinia lui Dacian Cioloş, acest parteneriat, coaliţie poate fi un moment de cotitură pentru România şi un început de modernizare. Liderul UDMR Kelemen Hunor a punctat că opt ani de zile am avut criză, opt ani de zile au însemnat 12 guverne şi că formaţiunile din coaliţie vor să guverneze astfel încât ”să existe speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună”.

 

TEXTUL ACORDULUI

„1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta.

2. Perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului.

3. Înţelegem că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră. Vom acţiona pentru a confirma încrederea cetăţenilor care ne-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viaţa oamenilor. Vom fi transparenţi, ne vom consulta cu organizaţiile societăţii civile, patronale, profesionale şi  sindicale şi vom acţiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarităţii, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni.

4. Suntem trei formaţiuni politice cu istorii şi culturi organizaţionale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea faţă de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o şansă de a ne completa reciproc şi de a reprezenta diferite speranţe ale cetăţenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate. Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România mai departe pe drumul ei european.

5. Ne angajăm să respectăm voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre.

6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetăţenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact şi programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetăţeni.

7. Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţii pentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vom acţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs.

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîţu.

Propunerea noastră pentru Preşedintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.

Propunerea noastră pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor este, din partea PNL, Ludovic Orban”.

– Florin Cîţu: Am siguranţa că o să fie o guvernare stabilă, este o guvernare pe termen lung 

Premierul propus de Coaliţia de guvernare, Florin Cîţu, a mulţumit, luni seară, partenerilor pentru încrederea acordată şi a anunţat că Programul de guvernare este aproape finalizat, proiectele începute în 2020 de către guvernarea PNL, fiind completat cu proiectele partenerilor. Proiectele ce vor fi implementate au acelaşi scop: ”dezvoltarea României”, a anunţat Cîţu, care a afirmat că se bazează pe parteneriatul cu partidele de centru-dreapta pentru ca procedurile de învestire a Guvernului să fie făcute cât mai repede.

„Mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încrederea acordată (…) am siguranţa că o să fie o guvernare stabilă, este o guvernare pe termen lung, o guvernare care are în centru interesul cetăţenilor”, afirmat, luni seară, Florin Cîţu, la semnarea Acordului de funcţionare a coaliţiei 2020 – 2024.

Cîţu a anunţat că Programul de guvernare este aproape gata.

”Programul de guvernare este aproape gata. În programul de guvernare sunt proiecte care au început în acest an de guvernare şi care vor continua, proiecte care au dat rezultate, dar care au fost completate cu alte proiecte de la partenerii de coaliţie, toate având acelaşi scop, dezvoltarea României. Cred că diferenţa pe care o veţi vedea este una majoră în modul în care vor fi implementate aceste proiecte, pentru că, începând cu 2021, toate proiectele care se întind pe mai mulţi ani vor trebui să fie justificată finanţarea pentru întreaga perioadă. Nu vreau să mai fie proiecte începute şi apoi să rămână neterminate pentru că dintr-o dată nu a mai fost găsită finanţare. Lucrurile vor fi făcute aşa cum au fost fute în acest an: proiecte care încep, merg până la final”, mai declarat propunerea de premier a Coaliţiei. Acesta speră ca Guvernul să fie învestit cât mai curând. ”Mulţumesc pentru încredere, sper să avem un Guvern învestit cât mai repede, este nevoie să avem un Guvern cât mai repede pentru că bugetul pentru anul viitor trebuie făcut, iar proiectele din Programul de guvernare trebuie să aibă finanţare. pe Contez parteneriatul acesta, pe această coaliţie pentru ca în Parlamentul României să trecem prin proceduri cât mai repede să avem un Guvern poate până la Crăciun”, a mai declarat Cîţu.

– Orban: Programul de guvernare e finalizat în proporţie de aproape 100%, fiind doar în faza unor corecţii, reglaje fine

”În data de 6 decembrie, cetăţenii români au fost chemaţi la urne să îşi exprime voinţa politică, să voteze cu formaţiunile politice, în cadrul alegerilor parlamentare. În urma alegerilor parlamentare, 3 formaţiuni politice USR-PLUS, UDMR şi PNL au luat decizia de a constitui o coaliţie de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, o majoritate care e rezultatul voinţei majoritare a cetăţenilor români. Imediat după alegeri cele 3 formaţiuni politice au început un proces de dialog, negociere, pentru constituirea coaliţiei, pentru elaborarea programului de guvernare. Am avut negocieri privitoare la arhitectura puterii, la structura guvernului, la modul în care urmează să funcţioneze Guvernul şi majoritatea parlamentară. În urma acestor negocieri, azi semnăm acordul de coaliţie. De asemenea, programul de guvernare e finalizat în proporţie de aproape 100%, fiind doar în faza unor corecţii, reglaje fine, înainte de a îi prezenta public. Imediat după procedurile de constituire a Parlamentului, aşteptăm invitaţia preşedintelui României pe care le va declanşa pentru desemnarea premierului şi suntem hotărâţi ca în cel mai scurt timp să dăm un Guvern responsabil, hotărât să pună în practică măsurile pentru creşterea calităţii vieţii, dezvoltarea României, modernizarea infrastructurii”, a declarat Orban.

– Barna: Programul de guvernare are 300 de pagini.Mai sunt câteva obiective USR-PLUS foarte importante care nu şi-au regăsit materializarea în program

”Ultimele două săptămâni au ridicat felul de a face politică în România şi spiritul USR-PLUS pe care l-a adus în politică mă bucur să îl regăsesc în această coaliţie. E un document de peste 300 de pagini, programul de guvernare, la care s-a lucrat cu foarte multă seriozitate şi care ne dă încrederea că vom putea avea o guvernare care să facă nişte schimbări importante în România. Am căutat acele zone de consens în care obiectivele celor 3 partide să îşi găsească o formulă astfel încât programul să fie asumat. Mai sunt câteva obiective USR-PLUS foarte importante care nu şi-au regăsit materializarea în programul de guvernare, dar pentru care vom găşi căi parlamentare de realizare. Dar acest program e rezultatul unui compromis responsabil pentru anii care urmează. Sperăm şi suntem foarte încrezători că e o şansă reală să putem avea un Guvern învestit până la Crăciun”, a afirmat Dan Barna.

– Cioloş: Credem că acest parteneriat, coaliţie poate fi un moment de cotitură pentru România şi un început de modernizare

”Pentru USR-PLUS e un moment de cotitură. Astăzi după aceşti câţiva ani de când s-a constituit USR, apoi PLUS şi iată acum USR-PLUS avem deja câteva zeci de primari, câteva sute de consilieri locali şi judeţeni, avem 80 de parlamentari şi vom avea şi miniştri care vor face parte dintr-o coaliţie care dă dovada unei maturităţi politice. Suntem conştienţi că aşteptările sunt foarte mari de la noi, de la această coaliţie. Credem că acest parteneriat, coaliţie poate fi un moment de cotitură pentru România şi un început de modernizare. Oamenii nu aşteaptă doar să gestionăm România în perioadă de criză, ci aşteaptă să vadă oportunităţi, după această perioadă de criză.E un moment istoric şi ne dorim să guvernăm 4 ani de zile pentru a le da românilor suficiente motive să vină la vot, să le dăm încredere că în România se poate guverna cinstit şi profesionist.”, a subiniat fostul premier.

– Kelemen Hunor: Opt ani de zile am avut criză, opt ani de zile au însemnat 12 guverne. Vrem să guvernăm astfel încât să existe speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună

„În perioada care urmează, România are nevoie de stabilitate politică. 8 ani de zile am avut criză, 8 ani de zile au însemnat 12 guverne. Vrem să guvernăm astfel încât să existe speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună. Această coaliţie e formată din oameni serioşi, competenţi, avem o viziune armonizată despre ce avem de făcut în următorii ani. Vom propune în echipă oameni foarte pregătiţi, deciziile noastre trebuie să fie transparente. Trebuie să lăsăm la o parte orice demagogie. Trebuie să dăm răspunsuri foarte rapid, pentru că lumea aşteaptă deciziile rapide. E nevoie şi de o viziune pe termen lung, pentru că e nevoie de investiţii, de a stabili un cadru legal şi predictibil pentru investitori, pentru a crea locuri de muncă şi a construi siguranţa pentru cetăţean. De aceea ne-am asumat împreună cu PNL şi USR-PLUS această guvernare”, a declarat liderul UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.