Liderii UE au extins summit-ul pentru a încerca să ajungă la un acord privind bugetul multianual şi pachetul de relansare economică

Liderii Uniunii Europene, reuniţi weekendul acesta la Bruxelles, au extins summit-ul cu o zi pentru a încerca să ajungă la un acord privind bugetul multianual şi pachetul de relansare economică.

Consiliul European începe duminică a treia zi de negocieri, după ce în două zile de discuţii şefii de state şi de guverne din ţările membre UE nu au reuşit să se pună de acord privind bugetul şi pachetul de relansare propuse, de 1.820 de miliarde de euro.

Preşedintele Consiliului, Charles Michel, a venit sâmbătă cu o nouă propunere de compromis care a vizat două zone cheie: administrarea fondului de relansare şi balanţa dintre granturi şi împrumuturi din acest fond. Nici aceasta nu a fost acceptată unanim. Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, care s-a opus şi propunerii de vineri, a spus că „nu este suficient”, citează politico.eu.

A doua variantă propusă de Michel prevedea ca fondul de recuperare să rămână de 750 de miliarde de euro, dar nivelul granturilor să fie redus la 450 de miliarde de euro de la 500 de miliarde de euro – încuviinţând cererea făcută de Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia.

Planul de 1.820 de miliarde de euro propus cuprinde 750 de miliarde de euro – iniţiativa de relansare – şi un buget nucleu (Cadrul Financiar Multianual) de 1.074 de miliarde.

În plus, Michel a sugerat o nouă abordare care ar reprezenta ceea ce a numit „o frână de super urgenţă”, permiţând oricărei ţări îngrijorată în legătură cu plata fondurilor de relansare să le adreseze Consiliului European sau Consiliului Europei.

Dacă unii oficiali au spus că au fost făcute progrese după două zile de discuţii, totuşi au rămas divergenţele pe tema administrării şi a dimensiunii bugetului total.

Purtătorul de cuvânt al lui Michel a spus sâmbătă noapte că sesiunea plenară s-a încheiat şi că va fi reluată duminică, la prânz.

Un diplomat francez a spus că Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Giuseppe Conte se vor întâlni cu Michel duminică dimineaţă, la ora locală 09.30, înainte de reuniunea liderilor UE.

Rutte a declarat reporterilor, sâmbătă noapte, după ora 02.00: „Cred că un acord este posibil, dar încă sunt întrebări importante de abordat. Faptul că noi continuăm să discutăm arată că suntem optimişti”.

Summit-ul a fost programat, iniţial, să aibă loc în două zile, vineri şi sâmbătă.

Duminică, Charles Michel este aşteptat să prezinte o propunere revizuită.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *