Limpezirea gândului: Crăciunul e despre Nașterea lui Iisus Hristos

„Nici frică nimicitoare, nici răzvrătire; nici prăvălire apocaliptică, nici explozie necumpănită, ci mirare plină de sfială, înfiorare plină de smerenie, bucurie senină, a unei intimităţi negrăite.”, ne limpezește, despre Nașterea Domnului, părintele de suflet al pământului hunedorean, Arsenie Boca.

„…Cerul se uneşte cu pământul, nemărginirea se toarnă în mărginire, veşnicia se îmbracă cu vremelnicia, atotputernicia se îmbracă cu neputinţa…”, mai spune părintele, oferind poate cea mai simplu de înțeles și profundă imagine a marii sărbători creștine în care ne adunăm, trup și suflet, la sfârșitul fiecărui an.

În crucea Nașterii Domnului, de Crăciun – pentru că așa ne-a intrat în obicei să-i spunem mai lesne -, sus și jos, gol și plin, avuție și sărăcie, patimă și așezată cumpănire, lumină și întuneric se liniștesc, pentru a primi darul fără egal al mântuirii.

E oprirea timpului universal pentru o clipă densă în care ura se topește în dragoste, cearta se domolește în bună înțelegere, orgoliile trebuie stinse, lăsând să lumineze doar Fiul lui Dumnezeu, în suprema lecție de smerenie pe care ne-o trimite din ieslea în care încap toată firea și tot sufletul.

Crăciunul, atunci când scapi de isteria consumului și petrecerii în lumini artificiale, Nașterea Domnului, adică, reprezintă simbolul unic al liniștii care cuprinde adevărata fericire a omului. E liniștea care, cuprinzând toate lucrurile și gândurile, poate genera oricare dintre toate lumile posibile. Pentru că în liniștea așezată din dragostea Fiului Omului, Dumnezeu a pus singurul scop al ființei umane: mântuirea, adică eliberarea în natura originară și integrală a sa.

Scriu aceste rânduri, pentru că avem nevoie să ne amintim că sărbătoarea Crăciunului, la care trudim mai degrabă în nebunia îndestulării și măștilor sclipitoare, este despre Nașterea Domnului, Iisus Hristos, este despre momentul universal în care, cum spunea părintele Arsenie Boca, chiar „istoria s-a despicat în două”, este despre pasul definitiv pe calea mântuirii creștine.

Să ne oprim, așadar, măcar câteva clipe, din iureșul sălbatic al pregătirilor de festin, să exersăm, pentru un timp folositor sufletului, smerenia și dragostea care, doar ele, împlinesc cu adevărat marea sărbătoare a Nașterii Domnului, Iisus Hristos!

Să aveți tihnă și sufletul luminat!

 

(sursă imagine: Ziarul Lumina)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *