Livrările de PC-uri au crescut cu 55% în primul trimestru

Pandemia continuă să propulseze piaţa PC-urilor, aducând încă o creştere importantă în primul trimestru al acestui an şi, mai ales, în ciuda crizei de cipuri.

Aproape 84 de milioane de PC-uri au fost livrate în primul trimestru al acestui an, cu 55% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2020, conform IDC.

Comparativ cu T4 2020, se înregistrează o scădere de 8%, însă este o scădere “acceptabilă”, deoarece ultimul trimestru al anului este, în mod tradiţional, cel mai bun.

Dintre producători, cel mai mult a impresionat Apple, care a vândut de mai bine de două ori mai mult decât în urmă cu an, crescând de la 3,16 milioane la 6,69 milioane de unităţi livrate. Apple a făcut astfel rocada cu Acer şi a urcat pe locul 4 în topul celor mai mari vânzători de PC-uri, având acum o cotă de piaţă de 8 procente.

Primele trei locuri au rămas neschimbate, cu Lenovo în frunte, urmată de HP şi Dell. Lenovo creşte cu 59,1%, HP cu 64,1%, iar Dell cu 23,4%.

Şi Acer, acum pe locul 5, a avut o creştere impresionantă, de 73,5%, însă nu suficient pentru a nu fi devansată de Apple. Acer are acum 7% din piaţă.

Creşterea peste aşteptări vine, într-o măsură importantă, din livrările rămase neonorate pe finalul anului trecut, care au fost satisfăcute în primul trimestru al acestui an. Dincolo de asta, analiştii se aşteptau că piaţa de PC-uri să aibă de suferit de pe urma crizei de cipuri, ceea ce nu s-a întâmplat.

IDC crede că marii industriei şi-au folosit puterea din piaţă pentru a-şi asigura stocuri suficiente de cipuri, lăsând fără componente companiile mici.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *