Ludovic Orban către minerii din Valea Jiului: “Îi rog să nu își mai pună în pericol viața și sănătatea”

Premierul desemnat al României, Ludovic Orban, îi roagă pe minerii care protestează de 5 zile să nu își pună viața în pericol. Acesta le promite minerilor de la minele Paroșeni și Uricani că odată învestit în funcție, Guvernul, va rezolva problema stringentă cu care aceștia se confruntă.

“Și astăzi 100 de mineri sunt blocați în subteran, pentru că Guvernul, de un an de zile, nu catadicsește să prelungească OUG, care să le ofere garanția angajaților din minele Paroșeni și Uricani, că atunci când se vor închide minele, ei nu vor rămâne fără bani să își hrănească familiile. Au uitat lucrul acesta, i-au mințit timp de 9 luni de zile și iată că, astăzi, singura lor speranță și singura lor formă de aș cere drepturile, a fost să se blocheze în subteran. Le garantez acestor mineri și îi rog să nu își mai pună în pericol viața și sănătatea. Să iasă din subteran, pentru că după învestirea Guvernului, prima OUG după OUG de restructurare, va fi prelungirea acestei OUG”,  a spus Ludovic Orban, premierul desemnat al României.

Minerii de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului solicită Guvernului să elaboreze un act normativ care să reglementeze posibilitatea acordării veniturilor de completare, așa cum au fost prevăzute în OUG 36/2013 care a expirat in decembrie 2018. Veniturile de completare se acordau pe o perioada de 24 luni, perioada care constituia și vechime în muncă în condiții speciale. O altă revendicare a minerilor este legată de transferul salariaților disponibilizați de la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului la Complexul Energetic Hunedoara.

Un astfel de document a fost elaborat, însă a primit aviz negativ chiar de la ministrul Finanțelor, Eugen Teodorivici, cel care le promitea minerilor, la ei acasă în Valea Jiului, că documentul va fi aprobat.

Votul de învestitură al Guvernului condus de Ludovic Orban (PNL) este programat a avea loc luni.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *