Ludovic Orban depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista guvernului

Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa cabinetului şi programul de guvernare actualizat, a declarat luni premierul desemnat Ludovic Orban, care a precizat că formula Guvernului rămâne aceeaşi. În plus, Orban a precizat că programul de guvernare este același pe baza căruia Guvernul a fost învestit iniţial, fiind scoase obiectivele realizate şi fiind adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice şi afacerilor interne.

”Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa Cabinetului pe care o voi prezenta în calitate de premier desemnat. Conducerea PNL a aprobat în unanimitate Prograul de guvernare – o actualizare a programului în baza căruia a fost învestit Guvernul în data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeaşi componenţă”, a spus Ludovic Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL:
Orban a precizat că este mulţumit de toţi miniştri, aceştia fiind ”oameni dedicaţi, muncitori.”.
”Echipa guvernamentală este propusă în aceeaşi componenţă ca şi cea care a funcţionat de la data de 4 noiembrie. Am scos din Programul de guvernare ce a fost realizat şi s-au adăugat obiective din sfera fondurilor europene, afaceri interne, lucrări publice, obiective care vin ca un supliment”, a adăugat Orban.
Premierul desemnat a precizat că PNL are metode de a contracara ”un boicot făţiş” din partea PSD privind învestirea Guvernului, dar a refuzat să ofere detalii.Premierul nominalizat Ludovic Orban urmează să depună luni la Parlament programul de guvernare actualizat şi lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune pentru învestirea Cabinetului, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *