Ludovic Orban: ”Guvernul României este preocupat de problemele din Valea Jiului”

Premierul României, Ludovic Orban, este prezent în Valea Jiului, unde participă la evenimentele dedicate Zilei Minerului. Premierul este însoțit de o echipă guvernamentală. Ziua de 6 august este una cu încărcătură deosebită pentru Valea Jiului. În 6 august sunt comemorați minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929. Totodată, sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit.

Ludovic Orban, premierul României, a ținut să sublinieze că Guvernul acordă o atenție deosebită Văii Jiului și mineritului.

„Am ținut să fiu prezent, astăzi, în data de 6 august, o zi deosebit de importantă pentru Valea Jiului și pentru toți cei care își câștigă existența din activitatea minieră. Prezența mea aici, vreau să reprezinte un semnal clar că Guvernul României este preocupat de problemele din Valea Jiului și caută să găsească cele mai bune soluții, astfel încât Valea Jiului să aibă un viitor, Valea Jiului să poată să depășească toate situațiile complicate pe care le-a trăit în ultima perioadă”, a spus Ludovic Orban, premierul României, la Petroșani.

Prim-ministrul a adus în discuție și problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara. Au fost identificate o serie de soluții pentru rezolvarea problemelor, însă este nevoie și de acordul Comisiei Europene.

„Să fim realiști și să recunoaștem situația existentă. Compania energetică Hunedoara este după ajutoare de stat care au fost acordate în niște condiții, în care un ajutor de stat trebuie înapoiat conform deciziei Comisiei Europene, pentru că nu a fost acordat în conformitate cu legea. Al doilea ajutor de stat acordat pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea, ajutorul de stat a fost acordat pentru închiderea minelor până la 31 decembrie 2018 și ele continuă să își desfășoare activitatea. Am discutat cu reprezentanții autorizați ai minerilor, cu liderii sindicatului Muntele și liderii reprezentativi pentru fiecare din cele patru exploatații miniere, cu care, am căutat să găsim soluții pentru ca activitatea să continue și locurile de muncă să nu fie afectate. Am identificat soluții, care au nevoie de un acord de la nivelul Comisiei Europene  și pe care dorim să le implementăm. Avem nevoie de o companie care să nu mai fie grevată de datoriile istorice (…) Este necesară găsirea unei soluții pentru includerea celor două exploatări miniere pe care unii au vrut să le închidă, iar noi nu vrem să le închidem (…).

Nu noi am creat situaţia în care se găseşte Complexul Energetic Hunedoara, dar vă garantez că vom găsi soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă. Am luat decizii, am adoptat ordonanţe de urgenţă care au dat sume compensatorii către cei care urmau să fie disponibilizaţi. Suntem atenţi la tot ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a vă sprijini. Nu spun asta doar aşa, ci pentru că ne pasă ce se întâmplă şi vom găsi soluţii pentru a vă susţine”, a mai spus Orban.”, a mai spus premierul României.

„Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a utiliza resurse financiare şi din ceea ce se numeşte Just Transition Fund, Fondul pentru o tranziţie echitabilă, care este un fond constituit de Comisia Europeană şi de care România va beneficia. Şi acest fond va genera resurse care vor putea fi folosite fie de Guvern, fie de autorităţile locale tot pentru astfel de proiecte de dezvoltare economică. M-a întrebat cineva de cofinanţare. Acolo unde autorităţile locale nu au capacitatea de cofinanţare, există posibilitatea ca Guvernul să ofere sprijin pentru cofinanţări. De exemplu, acum pregătim o hotărâre de Guvern cu alocări din Fondul de rezervă în care principalul motiv pentru care alocăm resurse financiare e acela de a sprijini autorităţile locale care nu au resursele financiare pentru a asigura co-finanţarea pe fonduri europene. Pe care sigur că am şi redus-o. În negocierile pe care le-am purtat am redus semnificativ cofinanţarea părţii naţionale în derularea proiectelor pe fonduri europene”, a conchis Orban.

Ludovic Orban a venit însoțit în Valea Jiului de Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, dar și Vetuța Stănescu, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Premierul a participat la depunerea de coroane la Statuia minerului, eveniment care a avut loc în parcul „Carol Schreter”, din Petroşani. Ludovic Orban va luat parte la mai multe evenimente din Valea Jiului organizate cu prilejul Zilei Minerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.