Lupta cu kilogramele

De la 127 de kilograme, la 84

“Perioada în care am ținut regim nu este definită, este toată viața. Este un stil de viață. Trebuie să învățăm să mâncăm corect”, ne spune Răzvan Gabriel Stafie. Adolescentul în vârstă de 17 ani din orașul Aninoasa avea, în urmă cu câteva luni, 127 de kilograme. La vârsta lui se lupta cu obezitatea. A ajuns la nutriționist. Nu de bunăvoie, ci împins de mama sa. Acum are 84 de kilograme. Răzvan Gabriel Stafie spune că și-a dat seama care a fost greșeala. Mânca neregulat și orice. Și-a învățat lecția și o predă și altora, folosindu-se de propria sa persoană ca exemplu.

Ideea nu a fost a mea, ci a mamei mele. A fost informată în legătură cu domnul Vlachos. Mama s-a rugat de mine o perioadă destul de lungă, din mai până în iulie să merg la nutriționist. Într-o seară, am acceptat și am mers, la rugămintea ei. Aveam 127 de kilograme și acum am 84. Nu a fost greu să slăbesc, a fost perioada de adaptare care a trecut destul de ușor deoarece a fost chiar în vacanța de vară. Eu nu aveam mesele regulate, săream peste micul dejun, tot timpul mergeam și îmi luam ceva de la magazin și asta m-a făcut să mă îngraș. Acum mănânc regulat, corect proporționat și fac mișcare. Am început să merg la înot și la volei. Perioada în care am ținut regim nu este definită, este toată viața. Este un stil de viață. Trebuie să învățăm să mâncăm corect”,  spune Răzvan Gabriel Stafie.

Obezitatea este boala secolului XXI, 30% din populația globului fiind afectată în prezent. Îngrijorător este că obezitatea este un fenomen și în rândul copiilor. În acest sens, astăzi, la Petroșani a demarat campania “Stop obezității! Alege să trăiești sănătos”.

Este un program pe care l-am gândit cu profesorii de educație fizică și ne-am gândit să intervenim asupra calității vieții copiilor și am început să cântărim copiii, să vedem ce obiceiuri alimentare au și să depistăm dacă e greutatea normală, iar apoi să îi informăm pe părinți. Ajutorul trebuie să vină din partea părinților”,  ne-a spus medicul nutriționist Vlachos Fotis, manager general Eurodiet România.

O alimentație sănătoasă nu exlude niciun aliment. Trebuie respectate doar proporțiile.

“Copiii trebuie să mânânce echilibrat, să mănânce de toate, nu trebuie să țină nicio dietă. Noi nu căutăm scuze pentru a vedea de ce se îngrașă copiii. Trebuie să fie o alimentație de bază perfectă. Dacă copilul mănâncă corect, trebuie să facă și mișcare. Copilul trebuie să facă și mișcare. Problema e că nu mai mănâncă fructe, nu mai mănâncă legume, este vorba de o reeducare a copilului. Cine vrea să facă ceva pentru copilul lui, face! Dacă părintele are interes pentru părintele lui, vom reuși”, ne-a mai spus renumitul nutriționist.

În proiectul inițiat de Vlachos Fotis, directorul Eurodiet România, și Colegiul Economic Hermes din Petroșani sunt implicate Colegiul Economic Emanoil Gojdu din Hunedoara, Palatul Copiilor din Deva, Școala Gimnazială IG Duca șI Școala Gimnazială Nr. 7 din Petroșani.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.