Două femei, între care o româncă, ucise în atacuri ale rechinilor în Marea Roșie, Egipt

Două femei au fost ucise în atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, în Egipt, la sud de oraşul Hurghada, a declarat ministrul egiptean al Mediului duminică, relatează Reuters, care citează surse conform cărora una dintre ele este româncă. Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a confirmat că a fost anunţat despre decesul femeii, cauzat potrivit primelor investigaţii, de atacul unui rechin şi a transmis turiştilor români aflaţi în Egipt să respecte indicaţiile autorităţilor de acolo privind zonele sigure pentru înot sau recreere în mare.

UPDATE – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, duminică, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul unui cetăţean român de sex feminin aflat în vacanţă în staţiunea Hurghada, Egipt.

În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile competente egiptene în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii decesului.

„Potrivit informaţiilor transmise de autorităţile competente egiptene, în urma investigaţiilor realizate, a reieşit că decesul cetăţeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin. Reprezentanţii Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile române competente pentru identificarea, de urgenţă, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanţe pentru pierderea suferită şi oferite informaţiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsufleţit pentru a fi înmormântat în România”, a transmis ministerul.

 

MAE a mai precizat că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Cairo nu au fost primite alte solicitări de asistenţă consulară din partea niciunui cetăţean român cu privire la acest incident.

„Ambasada României la Cairo continuă dialogul cu autorităţile egiptene, cu companiile de turism implicate şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. De asemenea, având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele două zile care implica atacuri de rechin, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această ţară în scop turistic să urmeze sfaturile şi recomandările autorităţilor locale în ceea ce priveşte zonele sigure de recreere şi înot în mare”, a mai arătat sursa citată.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Cairo: +202 2735 53 26, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice: +202 2735 95 46.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Două surse au declarat pentru Reuters că trupul unei turiste românce în vârstă de peste 40 de ani a fost descoperit la câteva ore de la atacul în care a murit o femeie de 68 de ani din Austria. Cele doup atacuri au avut loc la o distanţă de 600 de metri unul de celălalt, în largul coastei la Sahl Hasheesh, au spus sursele.

Ministrul a afirmat, în declaraţia sa, că un comitet a fost alcătuit pentru a examina circumstanţele atacurilor şi motivele ştiinţifice care s-ar putea afla în spatele acestora.

În declaraţie s-a menţionţionat că guvernatorul  Mării Roşii, maiorul general Amr Hanafi, a emis un ordin pentru suspendarea tuturor activitităţilor în zona unde au avut loc atacurile.

Prima victimă a fost transferată la un spital privat local, a declarat pentru Reuters o sursă de la Directoratul pentru Sănătate al Mării Roşii. Aceasta a adăugat că s-au făcut încercări pentru a o resuscita, dar femeia a murit în urma rănilor suferite.

O sursă de securitate a adăugat că femeia din Austria trăia în Egipt de cinci ani, cu soţul său egiptean.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, Ministerul român de Externe nu a oferit informaţii pe acest subiect.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *