Maestrul LIVIU LĂZĂRESCU, „Pictorul muzelor de la Mărtinești”, la împlinirea vârstei de 86 ani!

Astăzi, 1 aprilie, îl omagiem pe hunedoreanul nostru drag, Maestrul LIVIU LĂZĂRESCU – Pictor, Profesor universitar „Honoris Causa”, la împlinirea venerabilei vârste de 86 ani!

Maestrul Liviu Lăzărescu s-a născut pe meleaguri hunedorene, în „Duminica Floriilor”, pe data de 1 aprilie 1934, în satul Mărtinești, de lângă Orăștie, într-o familie de plugari. După absolvirea școlii în satul natal, a urmat cursurile Liceului „Decebal” din Deva. Încă din timpul studiilor liceale, a fost prigonit de către comuniști, datorită faptului că tatăl său organizase o celulă de rezistență anticomunistă și era încarcerat la Aiud. Astfel, s-a văzut nevoit să lucreze la Combinatul Siderurgic Hunedoara, până în anul 1956, când era admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, în clasa marelui Profesor CORNELIU BABA, căruia i-a și devenit discipol, asistent și prieten de o viață.

După absolvirea facultății, începând cu anul 1963 și până în 2007, timp de 44 de ani, a îndrumat tot atâtea generații de tinere talente, la catedra Secției de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, parcurgând toate treptele didactice universitare, de la Preparator și până „Profesor Honoris Causa”.
A elaborat și introdus în planul de învățământ universitar nu mai puțin de 4 cursuri, a ilustrat o prodigioasă activitate științifică, prin publicarea unor cărți din domeniul artei (manuale după care se învață și astăzi), articole, eseuri, recenzii și prefețe în reviste de specialitate, dar și pe lungimile de undă ale „Radio România”.

A efectuat călătorii de studii în: Germania, Italia, Franța, Israel, Bulgaria și Rusia.

Inconfundabilele lucrări picturale ale Maestrului Liviu Lăzărescu sunt cunoscute și apreciate, atât în țară, cât și peste hotare, grație multiplelor expoziții.

Ca membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, valoarea și excelența i-au fost recunoscute, prin acordarea unor distincții precum: „Ordinul Meritul Cultural”, „Ordinul Meritul pentru Învățământ”, „Profesor Honoris Causa” al Academiei Naționale de Arte București, „Titulis Honoris Equitum” al Ordinului Ecumenic al Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce”, „Cetățean de Onoare” al Comunei Mărtinești, județul Hunedoara ș.a.

Acum, la ceas aniversar, dorim să-i transmitem Maestrului Liviu Lăzărescu, de pe iubitele sale meleaguri hunedorene, calda afecțiune și înalta noastră prețuire!
Fie ca aripa proteguitoare a Îngerului să-l apere și lumina Harului Dumnezeiesc să-i lumineze odaia atelierului de creație din București, acolo unde se nevoiește să izvodească frumosul transcedental și nepieritor!

Precum spuneau cei vechi: „Ad multos annos”, Nobile Maestru!

București, 2 iunie 2019. Papa Francisc acordă binecuvântarea Maestrului Liviu Lăzărescu, spunându-i „Să vă rugați pentru mine”! (sursa Vatican Media)

 

Dorin Petresc

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.