Magda Catone a primit distincția de cetățean de onoare post-mortem a actorului Șerban Ionescu

Evenimentele dedicate aniversării a 70 de ani de teatru au debutat la Petroșani. Marea actriță a teatrului românesc, Magda Catone a primit din partea Primăriei și Consiliului Local al municipiului Petroșani distincția de cetățean de onoare post-mortem acordată actorului Șerban Ionescu.

“Mă întorc aici, cu sufletul deschis. Este o ocazie cu care sunt invitată să primesc titlul de cetățean de onoare post-mortem pentru Șerban Ionescu, soțul meu, care a muncit aici acum vreo 40 și ceva de ani, și ca mine, și-a făcut cum ziceam noi penitența dulce. Acum se transformă într-o formă de onorare a acestei etape pe care o bifăm”,  a spus actrița Magda Catone, la Petroșani.

70 de ani se împlinesc anul acesta de când teatrul din Petroșani a fost dat în folosință. Pentru a marca acest eveniment, autoritățile locale de la Petroșani caută să îi omagieze pe cei care au debutat sau jucat pe scena de la Petroșani. Una dintre aceste personalități este regretatul actor Șerban Ionescu, care a fost declarat, post – mortem, cetățean de onoare al municipiului Petroșani.

“Pentru noi este o onoare să fim prezenți și să asistăm la un eveniment cultural de mare valoare. Începe astăzi, cu acest moment de înmânare a titului de cetățean de onoare post-mortem lui Șerban Ionescu. Intenția noastră este ca acest cinematograf să îi poarte numele, cu atât mai mult, cu cât Petroșaniul este legat de Șerban Ionescu”,  a ținut să precizeze Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Născut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Șerban Ionescu s-a stins din viață în 21 noiembrie 2012, după o cumplită suferință. Reputatul actor a avut mai multe reprezentanții pe scena teatrului din Petroșani. În 1982, actorul Șerban Ionescu a fost repartizat la Teatrul de Stat ”Valea Jiului”, cum se numea pe atunci instituția de la Petroșani. Aici a jucat rolurile principale în piesele  ”Locțiitorul”, de Horia Lovinescu, ”Pluta meduzei”, de Marin Sorescu și ”În căutarea sensului pierdut”, de Ion Băieșu. În timpul stagiaturii efectuate la teatrul din Valea Jiului, Șerban Ionescu a fost distribuit de regizorul Mircea Mureșan în rolul lui Ion al Glanetașului din filmul în două serii ”Blestemul pământului, blestemul iubirii”. Interpretarea personajului imaginat de Liciu Rebreanu de către Șerban Ionescu a fost magistrală, lumea identificându-l pentru totdeauna cu acest personaj emblematic al literaturii noastre.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *