Mai bine de jumătate dintre statele UE, inclusiv România, clasate cod roşu pe noua hartă a restricţiilor de călătorie din cauza covid-19

Peste jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi Regatul Unit, inclusiv România, sunt clasificate cu roşu pe o nouă hartă europeană privind restricţiile de călătorie publicată de către Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), relatează AFP.

Pe această hartă, promisă marţi la Luxemburg în vederea unei mai bune armonizări a recomandărilor, numai trei ţări din UE sau spaţiul economic european – Norvegia, Finlanda şi Grecia – sunt clasate cod verde.

Cinci ţări – Italia, Ciprul, Estonia, Lituania şi Letonia – sunt clasate cod portocaliu.

Alte cinci ţări nu fac obiectul codului de culoare – Austria, Danemarca, Germania, Islanda şi Suedia -, din cauza ”lipsei datelor despre teste”, din motive neprecizate. ECDC nu a comentat imediat această lipsă de date.

16 ŢĂRI COD ROŞU

Potrivit recomandărilor – spre deosebire de cei care provin dintr-o zonă verde -, călătorilor care provin dintr-o ţară clasată cod portocaliu şi roşu (sau gri) li se pot impune, la sosire, măsuri restrictive.

În total, 16 state membre UE – inclusiv România, Franţa, Spania, Polonia sau Regatul Unit – au fost clasate cu codul roşu.

Această cartografiere, care este detaliată până la nivel regional, vizează să definească zonele de risc, dar nu are caracter constrângător.

Ea cumulează două criterii în clasarea ţărilor, şi anume nivelul cazurilor de covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi nivelul testelor pozitive, în funcţie de pragul de 4% din populaţie.

ACTUALIZARE SĂPTĂMÂNALĂ

Potrivit compromisului la care s-a ajuns marţi la Luxemburg, harta urmează să fie actualizată săptămânal.

În vederea unei clasări cod verde, o regiune este necesar că înregistreze 25 de cazuri de covid-19 la 100.000 de locuitori în cursul ultimelor două săptămâni şi un număr de teste pozitive sub 4%.

O regiune este clasată cod roşu, atunci când numărul cazurilor depăşeşte, timp de două săptămâni, 50, iar nivelul cazurilor pozitive depăşeşte 4% sau atunci când criteriul cazulor noi depăşeşte 150.

În categoria cod portocaliu intră două cazuri – regiunile cu mai puţin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar cu un nivel de teste pozitive mai mare de 4% sau un nivel al cazurilor cuprins între 25 şi 150 la 100.000 de locuitori, dar un nivel al testelor pozitive sub 4%.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *