Mai mulți directori de la o societate importantă din vestul țării, cercetați de DNA

Procurorii DNA au decis, joi, trimiterea în judecată a mai multor directori ai Administraţiei Bazinale de Apă Banat pentru fapte de corupţie. Cinci persoane sunt acuzate că au contribuit la achiziţionarea de echipamente nenecesare la preţuri supraevaluate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Luci Ervin, la data faptei director al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Banat, în prezent director adjunct în cadrul A.B.A. Banat, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, au mai fost trimişi n judecată:
  • GAL AURICA MARIA, la data faptei director economic în cadrul A.B.A. Banat,

  • SÎRBU VASILE, la data faptei consilier juridic în cadrul A.B.A. Banat,

  • MANGU (fostă Popescu) OLIVIA GABRIELA, la data faptei angajat al Biroului Achiziţii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (S.G.A.) Timiş (subunitate a A.B.A. Banat),

  • VRĂŞMAŞ ELENA – SIMONA la data faptei economist în cadrul Biroului Achiziţii S.G.A. Timiş, (subunitate a A.B.A. Banat),

pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„Inculpatul Luci Ervin, în calitate de director al A.B.A. Banat, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat, fără o necesitate reală, efectuarea mai multor achiziţii directe de produse (echipamente de protecţie, scule şi materiale sanitare), de la o societate comercială agreată, la preţuri supraevaluate. În demersul său infracţional, ce ar fi avut loc în perioada mai – iulie 2013, inculpatul Luci Ervin ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi care au avizat documentele justificative ale achiziţiilor”, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, achiziţiile respective, în valoare totală de 599.332 lei, au fost posibile deoarece, prin acţiunile lor, inculpaţii ar fi divizat un contract în mai multe părţi distincte, cu valori mai mici, pentru a evita aplicarea procedurilor de organizare a licitaţiei publice.

A.B.A. Banat ar fi plătit în mod nejustificat pentru aceste achiziţii suma de 599.332 lei (inclusiv TVA), sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului instituţiei publice, întreaga cheltuială fiind efectuată fără bază legală.

Corelativ, ca urmare a încheierii şi derulării cumpărărilor directe susmenţionate s-ar fi creat pentru societatea agreată un folos nepatrimonial necuvenit în valoare de 207.731 lei (inclusiv TVA).

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de cei cinci inculpaţi.

Conducerea A.B.A. Banat a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

news.ro

foto: Tion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *