Mărginean, bun de plată pe persoană fizică. Primăria Deva îl va da în judecată

Conform Deciziei nr 100/2017 a Curții de Conturi, prejudiciul stabilit de inspectori trebuie să fie recuperat până la sfârșitul lunii mai a anului viitor. Cum? Și de la cine? Oficialii Primăriei Deva spun că nu au de ales și că-l vor da în judecată pe Petru Mărginean, pentru a recupera suma de peste 2,3 milioane de lei, stabilită drept prejudiciu de organele de control.

Mai mult, după ce presa a semnalat că există această decizie a Curții de Conturi, care nu a fost pusă la dispoziția consilierilor locali, primarul interimar Ovidiu Moș (PSD) s-a hotărât s-o facă publică abia marți dimineață. Documentul a fost primit în data de 18 octombrie și trebuia adus la cunoștința viceprimarului și a consilierilor locali în termen de 10 zile lucrătoare.

”Am primit raportul azi dimineață. În calitate de viceprimar, nu prea am ce face (referitor la recuperarea prejudiciului – n.r.), pentru că primarul este cel în măsură să facă demersurile necesare legate de deciziile Curții de Conturi. El trebuie să semneze dispozițiile. Din punctul meu de vedere, e clar că la unele dintre puncte, prejudiciul este al celui care nu a vrut să plătească suma respectivă, care reprezenta o decizie definitivă și irevocabilă și vorbim de fostul edil, Petru Mărginean. Personal, m-aș îndrepta împotriva lui pentru recuperarea acelui prejudiciu, pentru că nu au vină colegii din Primăria municipiului Deva că primarul aflat în funcție la acea vreme nu a dorit vreme de ani de zile să pună în aplicare o hotărâre definitivă și irevocabilă a unei instanțe de judecată. Curtea de Conturi spune clar că primarul trebuie să se îndrepte asupra celui care a adus prejudiciul. Este evident că trebuie luată o măsură”, a declarat, pentru Replica-INFO HD, viceprimarul Răzvan Mareș.

Asta înseamnă că, dacă Petru Mărginean va ieși primar, va trebui să se dea singur în judecată. ”Va trebui să își facă, da (acțiune în instanță – n.r.). Dar noi sperăm, spre binele comunității, să nu se întâmple lucrul ăsta, să nu fie Petru Mărginean primar” , mai spune Mareș.

Cu cât a prejudiciat Mărginean bugetul Devei

În decizia amintită se precizează, negru pe alb, că Petru Mărginean este cel care se face vinovat de abaterile descoperite de inspectorii Curții de Conturi.

Totul, din doar trei contracte. Primul este legat de SC Salubritate SA Deva, firmă căreia Mărginean a refuzat să-i achite facturile. De aici au curs penalități, au urmat procese care au fost câștigate de societatea în cauză și s-a ajuns chiar la executarea silită a conturilor primăriei și la plata unor penalități imense.

”Deși ordonatorul de credite, domnul Petru Mărginean, a fost înștiințat în repetate rânduri atât de către SC Salubritate SA Deva că aceste sume, reprezentând indisponibilizări trebuie achitate, acesta nu a considerat că indisponibilizările trebuie stopate. (…)

Valoarea estimată a abaterii este în cuantum de 1.636.140,41 lei, reprezentând sumele care au fost achitate către Biroul executorului judecătoresc Crețu Ionașc Florin, cu titlu de penalități datorate SC Salubritate SA Deva, cheltuieli de judecată și onorariu executor”, se arată în concluziile finale ale inspectorilor Curții de Conturi.

Același organ de control dă dreptate presei și în scandalul luminițelor de Crăciun. Decizia finală arată că respectivul contract a fost încheiat ilegal, iar valoarea abaterii depășește suma de 608.000 de lei.

”În concluzie, s-a încheiat nelegal contractul de furnizare, având ca obiect ”furnizarea prin închiriere a ornamentelor pentru pavoazarea municipiului Deva”, incluzând montarea/demontarea acestoraîntrucât activitatea de montare/demontare ornamente pentru sărbătorile de iarnă face obiectul gestiunii delegate prin concesiune a sistemului de iluminat, potrivit caietului de sarcini aprobat prin HCL nr 129/27.03.2015, activitate concesionată unui operator (SC Electro Stăncălie SRL) iar tarifele de montare/demontare utilizate de SC MK Ilumination SRL Hunedoara nu au fost aprobate prin Consiliul Local (și nu se cunosc) contrar prevederilor legale.

Totodată, s-a constatat că furnizorul MK Ilumination SRL Hunedoara nu a fost licențiat pentru activitățile specifice din cadrul sistemului de iluminat public al localității, de către ANRSC, contrar prevederilor legale.

Valoarea estimată a abaterii este în sumă de 608.653, 64 lei și reprezintă valoarea totală a plăților efectuate în baza contractului nr 43718/16.11.2015, pentru închiriere și montare/demontare, întrucât din contract nu rezultă care este tariful de montare/demontare a acestor ornamente”, se precizează în Decizia nr 100 a Curții de Conturi.

Aproape 80.000 de lei pentru servicii care nu au existat

Un alt contract păgubos este cel legat de o inventariere care nu a existat niciodată. Astfel, Petru Mărginean a dat bani unei firme de casă pentru a face… nimic. Mai exact, 79.200 de lei, după cum au descoperit oficialii Curții de Conturi.

”În anul 2016 au fost efectuate plăți către SC Proadmin Consulting SRL Popești Leordeni, în valoare de 79.200 lei, reprezentând ”servicii de inventariere” în baza contractului de de prestări servicii  nr 4708/09/02/2016, servicii care nu respectă prevederile legale și nu sunt finalizate.

Contractul de servicii astfel încheiat cu o durată de patru luni, nu are prevederi exprese sau anexe, prin care să se stabilească în mod concret gestiunile și natura bunurilor care vor fi inventariate, graficul de execuție pe etape, procedura de inventariere și de recepționare a serviciului, contrar prevederilor legale.

Valoarea estimată a abaterii este în sumă de 79.200 de lei și reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractului nr 15 – 43137 / 11.11.2015, pentru servicii care nu au respectat prevederile contractuale și legale privind inventarierea patrimoniului”, se arată în decizia citată.

Totodată, se mai arată că nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

2 comentarii la „Mărginean, bun de plată pe persoană fizică. Primăria Deva îl va da în judecată

 • 1 noiembrie 2017 la 8:23
  Permalink

  Trebuia sa-l dea pana pe 28 octombrie . De ce nu au facut-o ? De campanie ? 🙂 🙂

  Răspunde
 • 5 noiembrie 2017 la 8:35
  Permalink

  Povesti. Ar prelungi sejurul lui Mircia la Aiud.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.