Masaj în rai. Terapie printre trandafiri de Damasc (GALERIE FOTO – VIDEO)

Aroma puternică a rozelor te învăluie de când te apropii de câmpul înflorit. De îndată ce ai păşit printre rândurile roz ale trandafirilor de Damasc eşti cucerit din tălpi până în adâncul sufletului. E locul unde creaţia lui Dumnezeu ajunge la tine în adieri suave şi note florale delicate desprinse dintre cupele de petale înmiresmate.

Plantaţia de trandafiri a devenit în acest iunie un loc de unde pleci nu doar cu preparate delicioase pe bază de trandafiri, ci şi o locaţie de-a dreptul vindecătoare. „Masaj în al nouălea cer” este acum propunerea ademenitoare a hunedorencei care cultivă minunăţiile de trandafiri de Damasc, la marginea satului Abucea.

Adriana Stretean este psiholog şi, după ce a urmat şi cursuri de masaj, s-a gândit să folosească din plin toate atuurile locului încărcat cu milioane de roze aromate. Toată luna iunie, locul va găzdui un inedit festival al trandafirilor. Aşa că a invitat aici câţiva profesionişti în arta masajului şi ideea s-a dovedit a fi … miraculoasă.

Vlad Secuianu are 36 de ani, e din Sibiu şi a devenit în 2018 primul român care a obţinut o medalie la un campionat mondial de masaj. Practică această terapie de zece ani, dar aici a descoperit uimit ceea ce numeşte „livada de trandafiri”. Paturile de masaj au fost întinse între rândurile înflorite, iar natura şi-a făcut treaba în sincron perfect cu terapeuţii. Mişcările care relaxează ţesutul muscular şi articulaţiile sunt completate de mirosul puternic al trandafirilor şi culoarea lor jucăuşă.

E aromaterapie şi cromoterapie, direct de la sursă. „Fac masaj de zece ani, am lucrat în multe locuri, dar vreau să vă spun ceva – dacă nu aţi făcut masaj într-o livadă de trandafiri, e ca şi când nu aţi făcut niciodată! Este un cumul de energii aici: pe lângă experinţa maseurului, e şi locul acesta. Recomand acest masaj, în livadă de trandafiri, mai ales că aici nici nu mai este nevoie de uleiul clasic esenţial care se pune în uleiul de masaj. Trandafirii acoperă tot – e şi aromoterapie şi aer curat, iar la marginea livezii e o pădure de unde se aud mierlele. E super!”, povesteşte Vlad în timp ce lucrează temeinic peste epiderma clientului răsfăţat cu primul masaj între roze.

La provocarea Adrianei, Vlad Secuianu a adus cu el mai mulţi maseuri terapeuţi din Sibiu. Cu toţii experimentează acest tip de masaj: „Am fost la campionate în afara ţării, dar livadă de trandafiri pentru masaj nu am găsit. Vă sfatuiesc să încercaţi să primiţi masaj într-o livadă de trandafiri.”

Alături de el, Carmen se ocupă de o tânără venită din Australia. Gemetele de plăcere nu au nevoie de nici un fel de traducere : „Oh, mă simt atât de bine! Oooh! Atât de relaxată! E un pic dureros uneori din cauza blocajelor. Lucrez într-o casino şi fac ore în şir aceleaşi mişcări care văd că nu i-au adus nici un bine corpului meu. Sunt din Australia şi da, îmi plac trandafirii româneşti. Miroase atât de bine!”

Un rând de trandafiri mai jos, alt maseur, Nicoleta Ciucă, are un client din Spania. Face peste corpul tânărului nişte mişcări desprinse parcă din balet, iar, când trece la masajul capului, parcă simţi tu, ca privitor, toată relaxarea: „Practic masajul din 2013, iar pasiunea mi-am descoperit-o la zece ani. Este ceea ce mă reprezintă. Aici fac un masaj de relaxare, care se potriveşte locului. Este superb aici, relaxant şi plăcut, chiar te duce cu gândul în al nouălea cer!”

După ce termină şedinţa, corpul tânărului este acoperi cut petale de trandafiri lejer şi cu cearceafuri imaculate car să-l apere de soarele amiezii. Efectul masajului se citeşte din plin pe chipul tânărului atât de tihnit că îşi găseşte greu cuvintele: „Mă simt foarte relaxat, mă simt ca un nou născut! Sunt din Spania şi cred că ultimul masaj l-am făcut în urmă cu opt ani. E pentru prima dată când primesc masaj printre trandafiri, habar nu aveam că există. E diferit pentru că este foarte relaxant. Aici am aflat că există şi ulei de trandafiri. E interesant şi unic!”

Cei câţiva terapeuţi nu fac doar masaje de relaxare, ci şi unele care stârnesc icnete din partea clienţilor: „La nivelul abdomenului, avem o mare parte a sistemului digestiv – odată ce există blocaje pe traseul digestiv, tot organismul are de suferit. Din cauza unei probleme digestive putem să avem dureri de cap, un disconfort foarte mare al organismului. Masajul abdomenului deblocă şi aduce buna funcţionare. În acest segment avem efect şi asupra ficatului, pancreasului, vezicii biliare. E un masaj general, face parte dintr-o tehnică care se practică în China de circa şase mii de ani. Dacă organismul este foarte bine energizat şi e deblocat, putem avea o viaţă foarte frumoasă. Un masaj al abdomenului e mai important ca unul al spatelui, de exemplu. Spatele poate genera dureri mari din cauza contracţiilor musculare, dar, de la nivelul abdomenului, apare un disconfort general al organismului”, explică Vlad care îşi aşează clienţii în tot felul de poziţii, mai mult sau mai puţin contorsionate. La prima vedere, îţi vine să îi salvezi, apoi le auzi răsuflul uşurat şi vezi zâmbetul larg cu care coboară de pe masa de tratament.

Alături de Vlad Secuianu, e fiica lui de opt ani, Sofia. Este deja deprinsă cu mişcările terapeutice, fuge desculţă printre rânduri şi prinde petale în capcana pentru fluturi.

Îi place locul aşa că se încumetă să îţi recite şi din propriile poezii: „N-am mai fost demult pe-aci, /La casa dragei bunici/ Tare mult m-am bucurat/ Când în casă am intrat/ Toate parcă mi-au zâmbit/ Spunându-mi: Bine-ai venit!” Promite să facă o poezie şi pentru trandafirii de Damasc pe care îi simte: „fini şi pufoşi”.

Adriana Stretean are de gând să îşi răsfeţe oaspeţii de la plantaţia de trandafiri cu aceste masaje pe toată durata lunii iunie, cât timp trandafirii sunt înfloriţi. În urmă cu cinci ani aducea aproape două mii de butaşi de trandafii de Damasc din Bulgaria. Din petalele lor, face o minunăţie de produse, de la dulceţuri, sirop şi oţet, la ulei şi apă de trandafiri.

După ce a urmat şi cursurile de masaj, i-a venit ideea de a folosi locul pentru sedinţe în aer liber. „Eu am început cursurile de masaj în 2019, la Sibiu, pentru masaj de relaxare şi terapeutic. Anul acesta m-am gândit să fac un festival al trandafirilor unde să includ şi culesul petalelor, dar şi soluţiile de relaxare. Voi face asta în toată luna iunie, pe toată perioada de înflorire a trandafirilor cu masaje de relaxare, reflexoterapie, aromoterapie. Dacă cineva doreşte să stea aici, în linişte, printre trandafiri, să simtă mirosul lor unic, este binevenit!”

O asemenea sedinţă de masaj durează până la o oră, timp în care clientul este răsfăţat de-a dreptul. Mişcările care fac minuni pentru zonele dureroase, sunt completate de mirosul tare al trandafirilor şi liniştea în care cântă greierii, păsările şi zumzăie albinele.

Inspiraţi de peisaj, maseuri au pus în practică o nouă tehnică de răsfăţare. La finalul şedinţei, câţiva stropi de apă călduţă aruncaţi deasupra corpului imită ploile de vară. Mai apoi, cu ajutorul unei pânze, terapeuţii  stârnesc curenţi de aer care se simt precum brizele de pe malul mării. „Ştii cum mă simt!?” murmură tânărul care primeşte noul „tratament”. „Ca şi cum aş fi în concediu într-un loc pentru care am plătit mulţi, mulţi bani! Nici nu pot să explic cât e de bine!”

Se spune despre trandafirii de Damasc că ar avea 30 de petale şi miroase ca un parfum bun. O singură tufă de Damasc face şi 800 de flori. Ca şi terapeut, Adriana Stretean ştie că uleiul şi parfumul de trandafiri au asupra corpului efecte calmante.

Este poate cea mai veche aplicație a acestei flori şi cea mai simplă utilizare este scufundarea petalelor în apă. Oamenii de ştiinţă au adunat însă informații despre efectele florilor și au găsit metode de a folosi beneficiile oferite de „rosa damascena”. Chimiştii au studiat elementele care compun petalele şi au izolat geraniolul, substanța de bază a esenței de trandafir. Se ştie deja că trandafirul are efecte cicatrizante, reduce durerile și stările de anxietate şi are efecte antivirale.

Un studiu publicat anii trecuţi în Statele Unite de NAHA (Asociaţia Naţională pentru Aromaterapie Holistică) explică cum are loc procesul de reducere a durerilor. Terapeutul Kathy Sadoswki spune că, atunci când un pacient miroase un parfum de trandafir, senzorii-receptori din nasul acestuia transmit informația mai departe la creier, iar substanţele din trandafir inhibă transmiterea informației despre durere.

Astfel, parfumul, esenţa sau apa de trandafir scade intensitatea durerilor, relaxează sistemul nervos central, are efecte antiinflamatoare, eliminină durerile menstruale, protejează şi revitalizează tenul, iar ceaiul de petale contribuie la obţinerea calmului. Parfumurile de trandafiri sunt preferate de multe femei datorită notelor delicate, senzuale. În plus, un asemenea parfum rămâne întotdeauna la modă. Doar că frumuseţea şi răsfăţul costă: un kilogram de ulei esențial natural costă aproape 20 de mii de euro şi, pentru producerea lui, sunt necesare opt tone de petale de trandafir.

La Abucea, pe plantaţia Adrianei Stretean, vremea capricioasă a întârziat un pic deschiderea florilor, dar, cu fiecare oră de soare, locul se umple de trandafiri roz şi foarte puternic parfumaţi. Pentru că în zonă sunt puţine locuri de cazare, proprietara trandafirilor are de gând să îi poftească aici pe cei cu rulote şi corturi, iar serile vor fi luminate cu focuri de tabără şi completate cu narghilea cu apă de trandafiri.

 

 Laura OANĂ

1,154 views

1,152 views

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.