Medicamentul Favipiravir folosit în tratatment covid, propus să fie eliberat din farmaciile cu circuit deschis

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, propune ca medicamentul Favipiravir folosit în spitale pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19, să poată fi eliberat în farmacie, pe bază de prescripţie şi să fie decontat de la buget. Medicul consideră că, astfel, formele medii de boală nu ar mai deveni grave şi s-ar reduce presiunea pusă pe sistemul sanitar de numărul mare de bolnavi.
Propun ca antiviralul Favipiravir să poată să fie eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de către medicul specialist, medicul de familie. Să fie decontat exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în firme severe şi tratarea pacienţilor la domiciliu”, a transmis, marţi, Forin Roşu.

Potrivit managerului, peste 250 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, care au forme „medii spre severe” ale bolii, sunt internaţi la spitalul din Iaşi şi la secţia exterioară Leţcani.

Alţi peste 65 de bolnavi „cu forme critice” ale bolii se află în cele trei secţii de terapie intensivă ale unităţii medicale.
În 4 octombrie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că medicamentul Favipiravir poate fi eliberat în regim ambulatoriu, de la farmacia cu circuit închis din spitale, pentru bolnavii COVID cu forme uşoare.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *