Micul miracol de la Zoo Hunedoara: o poveste frumoasă cu babuini

O maimuţică este noua vedetă a grădinii zoologice din Hunedoara şi pe bună dreptate: este drăgălaşă, jucăuşă, iar naşterea ei este ceva inedit.

Micuţa a venit pe lume într-o familie de paviani cu mantie, o specie spectaculoasă de babuini, dar şi agresivă. În loc să atace femela, masculul s-a … îndrăgostit.

Veterinarii zâmbesc când povestesc despre rara „poveste de dragoste” dintre Maia şi Gusti.

Naşterea bebeluşului a adus mare bucurie printre îngrijitorii Grădinii Zoologice, iar personalul medical a urmărit atent evoluţia puiuţului de babuin. „Nici nu i-am făcut actele de teamă să nu se întâmple ceva şi să rămânem fără micuţ. Se putea ca tatăl să atace puiul şi să-l vatăme, chiar să-l omoare. În schimb, se arată atât de protector, că nici nu ne putem apropia”, spune unul dintre îngrijitori.

Doar de curând, tehnicienii şi medicii veterinari au reuşit să se dumirească: este o femelă!

Micuţa este rodul unei poveşti de dragoste cum rar se întâlneşte în această specie. Bebeluşa a venit pe lume chiar înainte de Paşte. Este primul născut al cuplulul Maia şi Gusti, o pereche superbă de paviani cu mantie. De regulă, masculii din această specie sunt deosebit de agresivi. O dovedeşte Gusti de fiecare dată când cineva se apropie mai mult de ţarc şi el îşi arată caninii impresionanţi: „Pentru cei care nu ştiu, pare că el cască. De fapt, este un avertisment să te ţină la depărtare”, explică medicul veterinar Ciprian Hodor.

Întreg personalul a avut mari emoţii pentru micuţă. Apariţia şi supravieţuirea ei este un mic miracol: „Masculii din această specie sunt deosebit de agresivi şi preferă să trăiască în harem, cu şase sau şapte femele.

Când e doar un mascul cu o femelă, de cele mai multe ori, ei atacă, o rănesc şi, de multe ori, chiar le omoară. De asta am fost îngrijoraţi. Gusti a trăit aici ca un pustic, ani de zile. Anul trecut am adus-o pe femelă de la Târgu Mureş. I-am ţinut la început separaţi, să vedem cum se comportă. A mers bine, i-am lăsat împreună şi acum avem şi finalul fericit. Este o poveste de dragoste din lumea lor”, spune medicul veterinar.

Acum toată lumea vine să o vadă pe maimuţică şi să îi urmărească năzdrăvăniile. Le e deja atât de dragă încât se străduiesc să îi găsească cel mai potrivit nume. „Au apărut mai multe variante. Îngrijitorii au propus Ina Babuina sau Ana Paviana. Poate Cheetah?”, întreabă Bianca Lovasz, directoarea Grădinii Zoologice. „Cheetah, nu! E numele cimpanzeului din Tarzan, nu cred că e bun, dar Ina Babuina sau Ana Paviana sunt potrivite”, crede Ciprian Hodor.

Tot personalul grădinii zoologice este cu ochii pe fericita familie. Fiecare nou gest al micuţei este o izbândă, e fotografiat şi discutat. Hrana e şi ea pregătită mai bogată şi diversificată: „Pentru că Maia a fătat de curând, ca să se întremeze, o mai răsfăţăm. Primeşte fructe, legume, dar şi carne fiartă de pui. Doar pui preferă, am încercat o dată să le dau de porc şi au refuzat. Bebeluşa încă bea numai lapte”, explică tehnicianul veterinar Valentin Chiruţoiu.

De câteva zile, micuţa maimuţică a prins ceva putere şi îndeajuns curaj să părăsească braţele mamei. Maia are însă grijă să nu o scape din ochi. „Cum pleacă la plimbare, cum o prinde maică-sa şi o ţine de codiţă. Puiuţul e tare haios: se joacă cu frunzele, mai ridică vreun băţ, îşi suge degetul, e ca un copil. Se distrează cum poate. Tatăl nu o prea bagă în seamă, e doar al mamei”, povesteşte Bianca Lovasz.

Cum vremea urâtă i-a ţinut departe pe vizitatori, cei de la Grădina zoologică din Hunedoara  se aşteptă ca, odată cu revenirea zilelor frumoase, iubitorii de animale să vină în număr mare la Zoo să urmărească joaca micuţei pentru care încă se caută cel mai potrivit nume.

Laura OANĂ

Un comentariu la „Micul miracol de la Zoo Hunedoara: o poveste frumoasă cu babuini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *