Ministerul Agriculturii: Fermierii își pot asigura culturile cu bani europeni

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat miercuri că va relansa la jumătatea lunii mai submăsura „Prime de asigurare a culturilor”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, sesiunea de depunere a cererilor de finanţare urmând a dispune de o alocare totală de aproximativ 40 milioane euro.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va relansa la jumătatea lunii mai submăsura 17.1 Prime de asigurare a culturilor, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.  Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare va dispune de o alocare totală de aproximativ 40 milioane euro”, a informat ministerul.

Submăsura va fi deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie 2020 şi va fi destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi culturilor de primăvară pentru campania 2020. Pentru sectorul zootehnic sesiunea va fi disponibilă la o dată ulterioară.

„În contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim în sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submăsuri, care vine cu o serie de simplificări şi avantaje şi îi încurajăm pe toţi să-şi asigure culturile, prin încheierea acestor asigurări, pentru care Ministerul acordă prin PNDR o finanţare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile acoperite de submăsură sunt: arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, precizează Ministerul Agriculturii.

MADR şi AFIR au adus câteva îmbunătăţiri şi simplificări pentru această sesiune, care vizează acordarea unui sprijin de 70% pentru toţi fermierii, independent de dimensiunea fermei, precum şi revizuirea procesului de organizare a sesiunilor, prin eliminarea celor două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă şi deschiderea unei sesiuni anuale pentru toate tipurile de cultură sau specie.

Totodată, Ghidul solicitantului a fost simplificat prin reducerea numărului de documente obligatorii în cadrul pachetului depus împreună cu cererea de finanţare (de la 7 documente la 4 documente), eliminarea obligativităţii de a prezenta extrasul din Registrul Agricol şi documente ştampilate, de a completa suprafeţele asigurate pentru fiecare parcelă şi calculul privind dimensiunea economică a exploataţiei, precum şi clarificarea posibilităţii de a prezenta documente aferente plăţilor prin POS.

În ceea ce priveşte sesiunea organizată anul trecut, din cele 1.077 cereri de finanţare eligibile, până la această dată au fost contractate 998 cereri cu o valoare de aproximativ 1,75 milioane euro, fiind plătite 800 din acestea, diferenţa reprezentând cereri aflate în diferite stadii de contractare sau plată.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *