Ministerul Mediului lansează Programul Naţional de Împăduriri 2022-2026

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri, despre lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026, că este o ocazie unică, el menţionând că avem nevoie de păduri şi în zonele unde, din păcate, în decursul istoriei pădurile au fost practic eliminate.

„Este o ocazie unică, aș putea să spun, nu aş vrea să folosesc moment istoric pentru că este folosit prea des, dar este o ocazie unică, când Guvernul României lansează un asemenea program. Programul de împăduriri, dincolo de efectele benefice pe care le aduce, este şi o ambiţie a României, de creştere a suprafeţei împădurite în România, pentru că am văzut ce înseamnă media europeană şi media din România”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a arătat că suntem în urmă şi datorită judeţelor care au procente de 5, de 10 sau 15% de suprafaţă împădurită, media unei ţări care găzduieşte cea mai mare parte din arcul carpatic este sub media europeană.

„În Convenţia Carpatică am discutat zilele acestea în Polonia despre importanţa acestui lanţ muntos. Este mândria noastră, este tezaurul pe care trebuie să îl gestionăm cum trebuie, dar dincolo de Munţii Carpaţi avem nevoie de păduri şi în zonele unde, din păcate, în decursul istoriei pădurile au fost practic eliminate. Mai ales în aceste judeţe suprafaţa împădurită trebuie să crească şi va creşte datorită acestui program”, a spus el.

Ministrul a menţionat că programul oferă un sprijin oficial pentru plantare şi beneficiarii acestui sprijin pot fi atât persoanele fizice, persoanele juridice private, comunităţile locale, prin primării chiar şi Consiliile Judeţene, în cazul în care deţin terenuri în vederea plantării acestor păduri, pot beneficia de aceste subvenţii, şi asociaţiile de proprietari şi chiar şi alte persoane juridice.

„Avem toată paleta de persoane juridice şi fizice finanţabile. Sumele pe care le vom acorda variază în funcţie de zona de şes, deal şi munte şi variază în funcţie de speciile care vor fi plantate. Pentru cele mai valoroare păduri, cele de stejar, subvenţia se ridică la 19.000 de euro pentru perioada de plantare şi întreţinere, din care peste 6.000 de euro se dă pentru realizarea plantaţiei. În zona de câmpie, acceptăm inclusiv plantarea salcâmului, au fost multe dezbateri în această privinţă, dar este o specie invazivă sau nu. Pentru a lupta împotriva fenomenului deşertificării, noi în România avem nevoie de această specie şi în cadrul programului de împăduriri puteţi folosi această specie pentru a opri procesul de eroziune al solului” a explicat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a arătat că cele 56.000 de hectare se vor împăduri pe baza unei proceduri care este condusă printr-un proces informatic, care prin digitalizare devine uşoară şi Gărzile forestiere vor sprijini cetăţenii şi autorităţile să beneficieze de aceste finanţări.

„Gărzile forestiere sunt prima instituţie de contact pentru cei care vor să beneficieze de aceste subvenţii. În acelaşi timp vor avea nevoie de sprijinul personalului silvic de specialitate pentru a întocmi un plan de împăduriri. Astăzi, la ora 12.00 se deschide sesiunea de solicitarea de cont de acces în acest sistem. Contul creat de aceste persoane fizice sau juridice va fi validat de Garda Forestieră, pentru ca beneficiarul să traseze poligonul unde doreşte să facă plantarea. Este un program care va schimba faţa multor judeţe”, a mai spus el.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *