Ministerul Sănătăţii a depus spre finanţare patru proiecte, pentru decontarea testelor RT-PCR din fonduri europene

Ministerul Sănătăţii a depus spre finanţare patru proiecte, în valoare de 200 de milioane de euro, pentru decontarea testelor RT-PCR din fonduri europene . Scopul următit este creşterea capacităţii de testare şi controlul evoluţiei sindromului respirator acut cu noul coronavirus.

”România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiţi pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel naţional în vederea identificării infecţiilor cu virusul SARS-CoV 2, în cadrul Programului naţional de supraveghere si control a bolilor transmisibile prioritare. Ministerul Sănătăţii a depus spre finanţare 4 proiecte europene în cadrul apelului privind consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 lansat în luna mai 2020 de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020”, a transmis, luni, Ministerul sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că activitaţile principale ale proiectelor vizează decontarea din fonduri europene a costurilor cu servicii medicale de testare RT-PCR pentru identificarea infecţiilor active cu virusul SARS-CoV 2 la nivel naţional realizate sau ce se vor realiza în cadrul Programului naţional de supraveghere si control a bolilor transmisibile prioritare în perioada februarie 2020- ianuarie 2021.

”Proiectele depuse de Ministerul Sănătăţii, atât retrospective, dar si care privesc cheltuieli viitoare, au ca obiectiv şi cresterea numarului de teste RT-PCR efectuate la persoanele eligibile, la nivel national, în vederea identificării infecţiilor active cu virusul SARS-CoV 2 si controlul evoluţiei sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Evaluarea proiectelor va începe după 30 septembrie 2020, estimându-se ca în luna martie să fie aprobată finanţarea”, a mai transmis Ministerul.

Bugetele celor patru proiecte însumează aproximativ 949 milioane lei, aproximativ 200 milioane de euro.

“Am început lupta în această pandemie în condiţii de austeritate şi am fost nevoiţi ca în câteva luni să recuperăm pentru a putea gestiona în condiţii de siguranţă prima etapă. Vom solicita ca banii pe care îi vom recupera în cadrul acestor proiecte retrospective de la UE să fie redirecţionaţi pentru a fi utilizaţi tot în sectorul sanitar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *