Ministerul Sănătăţii anunţă că săptămâna viitoare începe campania anuală de vaccinare antigripală gratuită

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că săptămâna viitoare începe campania anuală de vaccinare antigripală gratuită, iniţial urmând să fie livrate 1,3 milioane de doze de ser. Numărul poate fi suplimentat până la aproximativ 2 milioane de doze de vaccin. În această campanie, vor fi imunizate cu prioritate persoanele vârstnice, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi femeile gravide.

„Pentru sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătăţii intenţionează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a unui număr de aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal. Ministerul Sănătăţii a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300.000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie livrate alte 1 000 000 de doze pentru continuarea imunizărilor”, a transmis MS.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranşe, la fel ca în anii trecuţi. Direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

„Deşi procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziţia vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor şi începerea în regim de urgenţă a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creşterii cantităţii de vaccin cu alte 700 000 de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi cerere”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Conform medicilor, o persoană care s-a vaccinat anti-COVID şi face parte din categoriile la risc poate primi şi vaccinul gripal.

De asemenea, MS atrage atenţia că respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, utilizarea măştilor de protecţie în locuri aglomerate şi spaţii închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.