Litoralul se va extinde cu 25 de kilometri de plaje noi în următorii trei ani

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, vineri, că până la sfârşitul anului 2021 urmează să fie realizaţi 25 de kilometri de plaje noi pe litoralul românesc, valoarea investiţiei fiind de peste 752 de milioane de euro din fonduri europene, iar garanţia lucrărilor va fi de 50 de ani.

Ioan Deneş a prezentat, vineri, la Constanţa, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul “Reducerea eroziunii costiere”, faza a doua. El a declarat că cele 11 loturi ale acestui proiect au fost împărţite în două etape.

“În etapa întâi avem cinci loturi, respectiv reabilitare a două stăvilare Edighiol şi Periboina, înnisipare Mamaia, consolidare mal şi partea de faleză la Cazinoul din Constanţa, la Agigea avem consolidare faleză şi plajă la Eforie. În etapa a doua avem realizări de plaje la Costineşti, Olimp, Jupiter, Neptun, Balta Mangalia-Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai consolidare faleză”, a afirmat ministrul.

El a afirmat că primele cinci loturi sunt în faza de evaluare proiecte. Ministrul spune că această evaluare se va încheia la sfârşitul acestui an, iar din ianuarie 2019 începe proiectul tehnic şi execuţia lucrărilor.

“Din experienţa pe care o avem, efectiv primul excavator o să-l vedeţi la Periboina în martie 2019. De atunci, încep lucrările pe etapa întâi la cele 5 loturi”, a explicat Deneş.

El a menţionat că cea de-a doua etapă a proiectului va intra în luna septembrie în faza achiziţiilor publice, estimând că aceasta va dura aproximativ un an. Apoi septembrie 2019 va intra în faza de proiect tehnic şi execuţie lucrări.

Ioan Deneş estimează că pentru cea de-a doua fază finalizarea proiectului ar putea avea loc în cea de-a doua parte a anului 2021.

“Termenul de finalizare este 2020. Noi preconiză, realist vorbind, că etapa a doua va fi finalizată spre a doua parte a anului 2021”, a spus ministrul.

El a afirmat că la finalizarea proiectului vor exista 25 de kilometri de plajă în plus pe litoralul românesc.

“Luăm mării 2,5 milioane de metri pătraţi să îi redăm plajelor litoralului românesc, turiştilor care vor vizita litoralul românesc. (…)  Vom avea 25 de kilometri de plaje noi, plaje cu o lăţime între 75 de metri şi 100 de metri”, a menţionat demnitarul.

Ioan Deneş a spus că valoarea întregului proiect este de 752 de milioane de euro, din care pentru prima etapă vor fi alocaţi 223 de milioane de euro, iar pentru a doua etapă – 529 de milioane de euro.

Ministrul a menţionat că semnarea contractelor de finanţare pentru acest proiect va avea loc în luna decembrie a acestui an, iar garanţia lucrărilor efectuate va fi de 50 de ani.

Cinci sectoare de plajă de pe litoral, unul în Mamaia, trei în Constanţa şi altul în Eforie Nord au fost reabilitate în urma cu trei ani, tot cu fonduri europene, în urma unui alt proiect al autorităţilor centrale. Cu acel prilej, plajele respective au fost extinse cu 33 de hectare, valoarea investiţiei fiind de 170 de milioane de euro.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *