Ministrul Economiei: Măştile care sunt pe piaţă sunt conforme

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că autorităţile nu pot accepta să fie puse în comercializare măşti de protecţie care nu protejează populaţia şi că în prezent pe piaţă sunt numai măşti conforme, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut controale şi le-a retras pe cele neconforme.

„În continuare avem un control cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în supravegherea pieţei interne, este rolul Ministerului Economiei de a supraveghea piaţa internă, este rolul de ANPC-ului de a verifica dacă se respectă regulile. Şi aş vrea să vă spun că sunt uşor uimit şi dezamăgit de calitatea produselor, calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment şi dacă v-aş spune că aproximativ jumătate din măştile care se găsesc în comercializare în momentul de faţă în reţelelor de distribuţie şi aici vorbim de hipermarketuri, reţele de farmacii, depozite la importatori, nu respectă, adică nu ne protejează, poate ziceţi că exagerez, dar asta este realitatea şi vreau să dau un semnal foarte clar că acest lucru trebuie înceteze. Nu putem să punem şi să acceptăm ca să fie puse în comercializare măşti care nu protejează populaţia. Au fost oprite de la comercializare de către inspectorii ANPC, s-a făcut tot ce este posibil, s-au dat amenzi de 18 milioane de lei”, a afirmat Virgil Popescu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în prezent măştile de pe piaţă sunt conforme şi că acelea neconforme erau din import.
„În momentul de faţă măştile care sunt pe piaţă sunt conforme şi vreau să vă spun că absolut toate măştile care sunt neconforme sunt măşti din import şi vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti, au o asociaţie a producătorilor de măşti românească care afirmă că lucrând la capacitate poate să asigure întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti pentru că sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă, iar retailerii reţelelor de farmacii chiar dacă au luat amenzi le spun să nu mai permită comercializarea produselor şi să îşi facă treaba, să nu mai permită comercializarea produselor care nu respectă”, a transmis ministrul Economiei.
El a menţionat că propune ca ANPC să emită un ordin care să spună că măştile neconforme nu asigură protecţia anti-COVID.
„Pe lângă faptul că există măşti sanitare medicinale, există măşti de protecţie, a apărut şi a treia categorie care le spune aşa-ziselor măşti despre care eu vă vorbesc, despre care împreună cu ANPC-ul să luăm o decizie şi se va emite un ordin să le spună foarte clar aceste măşti nu asigură protecţia anti-COVID”, a explicat Virgil Popescu.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *