Ministrul Educaţiei anunţă creşterea burselor şcolare din semestrul al doilea

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, începând din semestrul al doilea al acestui an şcolar, cuantumul burselor elevilor va fi majorat. Bursele de performanţă cresc de cinci ori, iar cele de merit se vor dubla. Vor fi majorate şi bursele de studiu, dar şi cele sociale.

„A fost adoptată Hotărârea de guvern privind stabilirea cuantumului minim al burselor, difrenţiate pe categorii. Astfel, bursele de performanţă cresc de cinci ori, de la 100 de lei, la  500 de lei pe elev. Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei. În acelaşi timp, creşte plafonul de la care acestea  vor putea fi acordate, de la media 8.50, la media 9.50”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul şedinţei de guvern de miercuri.

Potrivit ministrului, din cauza predării online şi renunţării la teze, rezultatele elevilor au fost distorsionate.

„Vă reamintesc că, urmare a predării online, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate în aşa fel încât 50 la sută din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020 – 2021”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că vor creşte şi bursele de studiu, precum şi cele sociale.

„Bursele de studiu au înregistrat o creştere cu 50 la sută, de la  100 de lei, la 150 de lei per elev, iar bursele de ajutor social, înţelegând nevoia de sprijin a elevilor din medii defavorizate, a fost dublată de la 100 de lei, la 200 de lei. Cu titlu informativ, la nivelul anului 2020 – 2021, un număr de 533.000 de elevi au înregistrat medii peste 8.50, iar 347.000 de elevi au înregistrat medii peste 9.50”, a declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că noile cuantumuri de burse vor intra în vigoare în semestrul al doilea.

„Aceste cuantumuri vor fi valabile din semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022 care începe în 10 ianuarie , deci semestrul întâi are bursele pervăzute în  Legea bugetului pentru anul 2021. Este vorba de o îmbinare, anul şcolar care se întinde pe doi ani calendaristici şi Legea bugetului care se face în acelaşi an”, a declarat Cîmpeanu.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *