Ministrul Sănătăţii a prezentat lista celor 27 de spitale care vor primi finanţare prin PNRR

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a prezentat miercuri lista spitalelor care vor beneficia de finanţare prin PNRR. Sper să avem toţii şansa ca aceste spitale să se construiască până la mijlocul anului 2026, suntem extrem de preocupaţi să nu punem niciun fel de bariere birocratice, a spus el la sediul ministerului.

 

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, atunci când a venit la Ministerul Sănătăţii, a găsit o listă cu 49 de obiective de investiţii, din care trebuia să realizeze, într-un buget de 1,7 miliarde de euro, minimum 25 de obiective. Rafila a mai spus că în octombrie 2021, a fost aprobate de către premier, Hotărârea Guvernului privind stabilirea criteriilor de selecţie iar în luna noiembrie au început să primească proiectele iar în decembrie au ajuns la evaluarea acestor proiecte.

„Am evaluat aceste proiecte, au primit punctajul criteriilor precizate în HG (..) Ele vor rămâne în transparenţă decizională, împreună cu draftul Hotărârii de Guvern, timp de două săptămâni după care Guvernul României va aproba această listă iar semnarea contractelor de de finanţare va urma imediat la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie 2023”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că ritmul rapid este dat de angajamentul României pentru proiectul de investiţii precizează sfârşitul lunii iunie 2026 pentru finalizarea proiectelor, care înseamnă proiectare şi construcţie efectivă şi dotarea acestor unităţi spitaliceşti.

Rafila a menţionat că au fost două etape privind criteriile, care se adresează unităţilor sanitare cu studii de fezabilitate sau documentaţie sau proiecte tehnice, să se încadreze într-o sumă care să nu depăşească 199,99 milioane euro parte finanţabilă din PNRR şi să respecte cerinţele de eficienţă energetică. „Au fost câteva proiecte excluse pentru faptul că ele fie nu figurau pe lista iniţială, mă refer la proiectul de la Galaţi, fie aveau o valoare care depăşea această limită de 199, 9 milioane de euro. Cele rămase, cele 42 de proiecte, pentru că au fost şi câţiva care nu au depus proiectele (..) au trecut la acordarea punctajelor”, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că bugetul acestor investiţii este de circa 10 miliarde de lei, fără TVA. „La majoritatea cofinanţarea este de doar 5%, două având cofinanţare de 30% şi 40%”, a mai spus el. „Sper să avem cu toţii şansa ca aceste spitale să se construiască până la mijlocul anului 2026, noi suntem extrem de preocupaţi să nu punem niciun fel de bariere birocratice, dimpotrivă, a fost un tur de forţă împotriva birocraţiei, pentru transparenţă şi informare publică”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Lista celor 27 de spitale:

1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.

3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.

4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).

6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională.

7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov – un nou corp de clădiri.

8. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.

9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.

10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.

11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalui Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.

12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara.

13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.

14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.

15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare.

16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu.

18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești.

19. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.

20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.

21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova.

23. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.

24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.

25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov.

26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou.

27. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *