Ministrul Sănătății: Vârful epidemiei de coronavirus, la jumătatea lui aprilie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că autorităţile române se aşteaptă la un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie, acesta spunând că la acel moment se aşteaptă ca în România aproximativ 10.000 de pacienţi să fi fost diagnosticaţi. Tătaru spune că se poate discuta şi despre un al doilea vârf al epidemiei, dar că amploarea acestuia depinde foarte mult de modul cum va evolua epidemia. Ministrul Sănătăţii a precizat să pregăteşte o nouă ordonanţă militară cu noi măsuri.

Noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, susţine că România se apropie de scenariul patru, în care pacienţii cu simptome uşoare vor fi trataţi acasă, urmând a fi duşi  la spital doar cei cu simptome moderat-severe, care vor fi duşi la secţiile de boli infecţioase şi crei critici, care vor fi trataţi în secţiile ATI.

Acesta spune că în acest scenariu, în care numărul pacienţilor diagnosticaţi va depăşi 2000, personalul medical pozitiv la Covid -19 dar asimptomatic va trata pacienţii spitalizaţi, iar spitalele suport, 36 la număr, vor primi şi ele pacienţi infectaţi, în cele 8000 de paturi pe care aceste spitale le însumează.

Nelu Tătaru: Se aşteaptă un vârf al epidemiei de Covid-19 în a doua jumătate a lunii aprilie

Ministrul Sănătăţii spune că autorităţile române se aşteaptă la un vârf al epidemiei de Covid-19 în a doua jumătate a lunii aprilie.

„Suntem în România într-un moment în care preconizăm un vârf al acestei pandemii spre a doua jumătate a lunii aprilie, cu un număr mediu de cazuri în jur de 10.000 dar trebuie să ne gândim că acest număr poate fluctua în funcţie de evoluţia ulterioară şi a respectării anumitor reguli pe care trebuie să ni le impunem. (…) Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit atunci vom avea şi efecte nefaste cu cazuri critice şi cu destul de multe decese” a afirmat Nelu Tătaru.

Tătaru: Va fi extinsă testarea la cei care prezintă simptome respiratorii. Nu se va face testare în masă

Acesta a precizat că va fi extinsă testarea la cei care prezintă simptome respiratorii şi că nu se va face testare „în masă, fără a avea o noimă”.

”Trebuie să înţeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu pot înlocui o izolare, nişte măsuri de precauţie, precum nu pot înlocui nici acea distanţare socială” a precizat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că  să pregăteşte o nouă ordonanţă militară cu noi măsuri.

Media de vârstă a pacienţilor infectaţi în România este de 40-49 de ani, a menţionat el.

Care e situaţia personalului medical

„În ţară atâta timp se simt protejaţi, personalul medical are un tonus bun şi ştie pentru ce s-a pregătit, siguranţa lor înseamnă şi siguranţa pacienţilor siguranţa lor este să aibă echipamente să aibă materiale sanitare, să fie testaţi vom asigura să se întâmple acest lucru” a spus ministrul.

Acesta a precizat că la Suceava, unde zeci de cadre medicale au fost infectate, au fost cooptaţi medici şi rezidenţi din ultimii ani de la clinicile universitare, iar pe măsură ce se vor vindeca şi vor ieşi din izolare cadrele medicale afectate se vor întoarce în spital.

Tătaru a anunţat că au început să sosească în România transporturi cu materiale sanitare din diverse zone şi că sunt în derulare achiziţii de măşti mănuşi, botoşi de uz medical, dar şi că în România a demarat producţia de astfel de echipamente

„În două-trei săptămâni o să avem o producţie atât de biocide, cât şi de echipamente de protecţie” a spus Tătaru.

El a precizat că există medicaţie şi scheme terapeutice în funcţie de simptomatologie şi de severitatea bolii, acestea fiind disponibile în centrele regionale şi că medicamente vor fi trimise către spitalele suport care vor primi pacienţi, dar şi celor care vor face tratament acasă, la indicaţia medicului.

Care este situaţia doctoriţelor de la Spitalul ”Dimitrie Gerota” aflate în stare critică, dar şi a fostului poliţist de 60 de ani care a îmbolnăvit mai mulţi medici li asistente

El a menţionat că că starea unuia dintre medicii de la spitalul Gerota este gravă, cu prognostic rezervat, în timp ce al doilea s-a îmbunătăţit şi va fi transferat pe secţie.

Pe de altă parte, pacientul care i-a infectat pe cei doi medici, fostul şef din Poliţie care a ascuns faptul că a fost plecat în Israel,  este în stare bună,internat pe secţie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.