Mobilizare impresionantă a motocicliştilor. Andrei condus pe ultimul drum de sute de tineri

Comunitatea motocicliştilor a dovedit încă o dată că se poate mobiliza şi organiza uimitor. Andrei Farcaş, tânărul decedat duminică după ce a izbit cu motorul un cap de pod, a avut alături sute de prieteni şi camarazi, mulţi dintre ei veniţi pe două roţi să îşi ia adio.

Dincolo de lumea moto, accidentul din 13 octombrie a impresionat oamenii care au auzit povestea tragediei. La apelul prietenilor, oamenii s-au strâns să doneze sânge pentru prietena lui Andrei, Eva Murgoi, care a suferit răni grave şi a pierdut mult sânge.

Este internată la Spitalul Judeţean din Deva, dar sâmbătă va fi transportată la Timişoara pentru o intervenţie chirurgicală complicată. Nu ştie că şi-a pierdut iubitul.

În tot acest timp, la Sântămăria Orlea, familia şi prietenii lui Andrei pregăteau înmormântarea. “Nu vreau să văd pământ pe el! Mormântul va fi din granit, culoarea care i-a plăcut lui. Se va odihni sub un gorun bătrân”, spune Gheorghe Furcă, prietenul şi omul care a încercat să-l salveze pe Andrei.

Împreună cu echipajele medicale, i-au făcut masaj cardiac în disperare, peste 50 de minute, şi nu a vrut să se gândească o clipă că, în câteva zile, se va ocupa de înmormântarea motociclistului: “De-abia venisem de la enduro, de la Băiţa. M-au sunat băieţii că Andrei e lovit. Am ajuns rapid, era oprită şi o ambulanţă de la Oţelu Roşu cred. Au oprit oameni, care s-au prezentat a fi cadre medicale. Avea aorta retezată. Ne-am străduit să îl ţinem în viaţă. Se uita tot timpul în ochii mei, încercam să-l încălzesc. Nu spunea nimic, doar privea. Apoi s-a dus”, povesteşte emoţionat Ghiţă Furca.

Odată cu decesul lui Andrei Farcaş, lumea nu a pierdut doar un tânăr. Dincolo de a fi pasionat de motoare, Andrei a fost un meseriaş priceput, dar mai cu seamă un prieten de nădejde şi un om bun.

Participa la activităţi umanitare şi se mobiliza mereu pentru caravanele “Ajută satul”. “A fost un băiat care mereu era cu zâmbetul pe buze. Era iubit de toată lumea, un suflet bun. Era săritor de fiecare dată. Am fost prieteni de la vârsta de 13 ani, când am început amândoi cu moto. A fost cel mai bun prieten al meu”, mărturiseşte Andrei Căta, pilot şi preşedintele ACS Kermit Racing Deva.

Colegii şi prietenii săi nu au vrut să-l lase să plece neplâns de zgomot de motoare. “Turbat Cats Bikers” au lansat provocarea pentru ziua înmormântării: “Strângerea se va face la Hațeg, iar de acolo vom merge la Deiu acasă. Haideţi să îi fim alături şi să îi urăm asfalt uscat spre cer!” Li s-au alăturat prietenii de la Kermit Racing Deva.

Nu se aşteptau însă ca, miercuri, la ora 12, pe centrul Haţegului, peste o sută de motociclete de stradă, de teren, ATV-uri şi chiar biciclişti să se strângă pentru a onora memoria tovarăşului de pasiune. Împreună, în zgomotul motoarelor turate, coloana de cai putere s-a îndreptat către Sântămăria Orlea.

 

O mare de oameni cerniţi s-au strâns în jurul casei unde părinţii îşi plângeau fiul decedat la numai 35 de ani.

Andrei și Eva

O durere care nu îşi găseşte cuvintele, lucru remarcat şi de pastorul Mircea Demean: “În lumea noastră, oamenii au inventat tot felul de cuvinte şi expresii pentru diferite situaţii: dacă se întâmplă ca la unul dintre noi, să-i moară tovarăşul de viaţă, acea persoană se numeşte văduv; dacă se întâmplă să-ţi moară părinţii, eşti orfan.

Dar nu am găsit în tot vocabularul limbii române un cuvânt inventat pentru părinţii care îşi înmormântează copiii!”

Rugăciunile celor prezenţi s-au îndreptat şi către prietena tânărului, Eva Murgoi, care trece prin clipe grele în spital.

Tânărul cu care urma să se căsătorească a plecat către cimitirul din Sântămărie Orlea alături de echipamentul său moto.

A fost condus de un alai impresionant, un şir imens de oameni care l-au urmat pe jos sau călare în şeile motoarelor.

Zeci de tineri pe ATV-uri şi pe motociclete au deschis drumul procesiunii.

Două motoare de teren purtau baza unui trunchi de brad imens cărat pe braţe de aproape 30 dintre prietenii şi camarazii tânărului.

În urma lor şi în faţa maşinii cu sicriul, fetele au îmbrăştiat petale de flori. Gheorghe Furcă a condus personal autovehicolul care l-a purtat pe prietenul său pe ultimul drum.

Sute de mesaje au fost postate pe reţelele de socializare: “Nu te vom uita niciodată vecine! Să ai grijă de toţi de acolo, de sus, aşa cum ai avut şi de aici, de lângă noi! Ai fost un om mult prea bun pentru lumea aceasta! Vei rămâne veşnic în inima noastră!”, scrie Bianca Loredana Jurmoni.

 

“Men! Ai fost un om prea sincer pentru o lume mult prea falsă. Mult prea prieten pentru ce ai primit în schimb. (…) Ai încercat întotdeauna să zâmbeşti. La fel de luminos. Şi odihnit, şi rupt de oboseală. Ai fost un om corect, şi bun, şi plin de viaţă. Călătorie minunată dragul meu verişor, mecanic, constructor, suflet bun, Andrei Farcaş!”, scrie Ovidiu Roşu.

Nu a rămas neremarcată nici mobilizarea tovarăşilor de pasiune, nici sprijinul autorităţilor: “Felicitări Primăria Haţeg şi organelor abilitate din acest oraş care au dat dovadă de omenie şi empatie şi au făcut posibilă demonstraţia motocicliştilor în memoria lui Farcaş Andrei!”, notează Alina Rădulescu. “Astăzi am avut ocazia de a vedea ce înseamnă un colectiv unit. Am văzut ce înseamnă pasiunea cu adevărat, am simțit toți asta și am încercat sa demonstrăm că mereu suntem unii cu alţii, indiferent de situație, iar acesta este un lucru minunat. Deși de cele mai multe ori, lucrurile bune se văd doar în situații rele și dureroase. Ce mai poate fi spus acum după tot ce s-a întâmplat este că indiferent de cum se încheie această viață, merită să se încheie din pasiune! Dumnezeu să te ierte prieten drag!”, scrie Andrada Tătaru.

Un mesaj scris în piatră a rămas în urma lui Andrei Farcaş: “Vei trăi în inima mea până la ultima suflare”.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *