Monitorizare pe amprenta lăsată în zăpadă

Rangerii Administrației Parcului Național Retezat caută urme în zăpadă. Bogdan Danciu, zis și Sole, ranger APN a fost la o etapă de monitorizare în Retezatul Mic. În această perioadă, în Parcul Național Retezat se efectuează monitorizarea la urme în zapadă pentru carnivorele mari și alte specii importante.

„Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, arată Administrația Parcului Național Retezat.

Potrivit documentelor de specialitate, urmele labelor ursului, imprimate în sol moale sau zăpadă sunt imposibil de confundat cu ale altei specii. Urmele picioarelor din spate ale ursului sunt asemănătoare cu cele ale oamenilor desculţi, dar mai mari şi cu gheare.

Aspectele importante pe care le pot releva urmele imprimate în sol moale, noroi sau zăpadă sunt numărul de indivizi; vârsta şi sexul (se deduc indirect, in cazul urmelor de pui de până la doi ani, se înţelege că aceştia sunt însoţiţi de femela),  dimensiunile fizice (dimensiunea urmei imprimate, adâncimea urmei, lungimea pasului), momentul prezenţei în spaţiul respectiv (se estimează prin aprecierea vechimii urmei). Pentru aceasta se pot lua în considerare: gradul de deformare a urmei (prin evaluare comparativă, cu altă urmă din acelaşi şir, dar imprimată în condiţii de substrat diferit); eventuala existenţă în urmă a frunzelor, ramurilor căzute din copaci, a picăturilor de rouă; starea plantelor, firelor de iarbă culcate strivite de pas;  direcţia de deplasare; activitatea În funcţie de cursivitatea lineara, şerpuită, dezordonată a urmelor, de lungimea paşilor, se poate deduce comportamentul din locaţia respectivă a animalului asociindu-se unei categorii de activitate de tip mers liniştit sau alergat, căutare de hrană, atac asupra unei prăzi, repaus, etc.) cu a adulţilor. În cele mai multe situaţii în arealul în care sunt observate urme ale unui pui, se pot identifica şi urme ale cel puţin unui alt pui, precum şi ale mamei.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.