Moții s-au întâlnit cu istoria, la Dupăpiatră

Moții s-au întâlnit cu istoria, la Dupăpiatră, comuna Buceș. Manifestarea aflată la cea de-a 45-a ediție este dedicată cinstirii eroilor care au biruit armata maghiară, în timpul Revoluției de la 1848-1849. În cinstea moților conduși de Avram Iancu, în locul denumit Cheia a fost ridicată o cruce.
Manifestarea de astăzi a debutat cu intonarea imnului de stat al României, slujba Parastasului, oficiată de un sobor de preoţi și ceremonia depunerii de coroane la crucea Crăișorului.
Onorul a fost prezentat de Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu“.
Manifestarea a continuat cu o paradă militară și discursurile oficialităților.
“În prima duminică din iulie, în fiecare an, moţii din Țara Zarandului și nu numai, se adună, în semn de recunoștință, să apere memoria celor care au luptat pentru dreptate socială și libertate națională. Cu respectul impus de sacrificiul lor, să-i păstrăm mereu vii în conștiința noastră.
Cheia este punctul ce aduce din istorie, în zilele noastre fapte de eroism ale locuitorilor acestor locuri din anii de jertfă 1848-1849” – Traian Achim- Mărcuș, primarul comunei Buceș.
„Întâlnirea moților cu istoria” a continuat cu un spectacol folcloric. Sute de oameni au luat parte la evenimentele organizate în memoria bravilor eroi.
Andreea JURCA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *