Motocicliştii hunedoreni se mobilizează pentru casa unei alte bătrâne

Tinerii motociclişti care anul trecut au reuşit să-i construiască o casă bunicii Tamara din Săcămaş şi să amenajeze o nouă locuinţă pentru nea Victor din satul Plopi, au din nou planuri minunate. Caravana „Ajută satul 2018” va ajunge la peste 25 de familii cu aproape 100 de persoane nevoiaşe. Voluntarii sunt pregătiţi să îi repare casa unei bătrâne uitate dintr-un sătuc de lume.

 

Buna Vesalină stă în satul Almaş-Sălişte din comuna Zam. Trăieşte într-o casă a cărui acoperiş stă să se prăvale şi prin care plouă de ani de zile. Aşa au găsit-o tinerii plecaţi pe munţi în căutarea bătrânilor care au nevoie de ajutor şi de mâini harnice şi pricepute.

Bătrâna nu îşi mai poate repara acoperişul: „Stătea cu lighene puse în pod să se strângă apa, să nu mai curgă peste ea în casă. Săraca nici pe alea nu le putea goli de apă. Am urcat cu Marius Achim în pod să vedem ce e acolo şi ne-am dat seama că acoperişul trebuie reparat. Bunica pe care o adoptăm anul ăsta are şi ea o poveste tristă de viaţă. A avut un copil, dar a murit şi nora a uitat-o”, povesteşte Silvia Olari. Împreună cu Marius Achim – cunoscut drept Achimoto – şi Daniel Gheorge Furcă alături de alţi prieteni, tinerii entuziaşti au reuşit să mobilizeze lumea să sară în sprijinul bătrânilor. „Am strâns ţiglă şi alte produse de care avem nevoie, s-au strâns şi oameni şi sâmbătă plecăm spre sate. S-a oferit şi un doctor să vină cu noi să consulte bătrânii bolnavi care de ani de zile nu mai reuşesc să ajungă la medicii de familie. Nici nu sunt sigur că au medic de familie”, spune Achimoto.

Pentru alte aproape 30 de familii se strâng încă donaţii: „Avem mare nevoie de alimente şi detergenţi. Oamenii – din câte am văzut eu – au nevoie de papuci, ghete, cizme, pentru că haine avem destule. Am făcut rost şi de piese de mobilier. Avem nevoie vineri dimineaţă şi de un pic de ajutor pentru porcul care va ajunge produse pentru masa de sărbători pentru aceşti oameni. Pentru animalul care va fi sacrificat, banii deja s-au strâns”, spune Marius Achim.

Anul trecut, vestea că un grup de tineri motociclişti din Deva, Călan şi Hunedoara au mutat o bătrână într-o casă nouă, ridicată chiar de ei, a făcut înconjurul ţării. „Am trecut pe la Bunica Tamara, ne-a primit cu o casă primitoare, cred ca avea vreo 28 de grade înăuntru. Şi nea Victor de la Plopi este bine, stă acum în containerul special pregătit pentru el şi avem un prieten din zonă care il vizitează în fiecare săptămână şi vede de el. S-a schimbat extraordinar”, povesteşte Marius Achim. Acum voluntarii moto se pregătesc pentru ediţia a IX-a a caravanei „Ajută satul” care va ajunge la mai multe familii din comuna Veţel până în cătunele din comuna Zam. Până sâmbătă dimineaţa încă se fac donaţii, iar organizatorii caravanei vă aşteaptă la Deva, la depozitul din Strada Pietroasa Nr.13. puteţi lua legătura cu Achimoto (0728290701)  sau Marius Bordean la numărul 0724621067, la Simeria, se ocupă Silvia Olari (0724445388) şi Adi Bogdan (0763926884), la Hateg -Ghita Furca la 0767779489, la Brad e Cecilia Hajdu (0747636244), iar la Bucureşti Marius Serban (0721205794).

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *