Campanie de promovare a vaccinării – „Copilăria, cel mai frumos cadou”

Ministerul Sănătăţii anunţă că a lansat, împreună cu UNICEF, campania de promovare a vaccinării – „Copilăria, cel mai frumos cadou”, o continuare a campaniilor door-to-door de informare şi recuperare vaccinală realizate anul trecut. „Scopul acestor campanii este de a informa părinţii despre beneficiile vaccinării pentru a alege să îşi protejeze copiii în cunoştinţă de cauză, iar obiectivul principal este recuperarea vaccinării copiilor conform Programului Naţional de Vaccinare”, spune ministrul Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii şi UNICEF în România au lansat, marţi, Campania de promovare a vaccinării – „Copilăria, cel mai frumos cadou”, care are ca scop informarea părinţilor şi a publicului larg despre importanţa şi beneficiile vaccinării, care salvează milioane de vieţi anual în întreaga lume.

„Continuarea campaniilor de informare şi de recuperare a vaccinării este imperios necesară, în condiţiile în care vieţile a 59 de persoane, majoritatea copii, au fost curmate de rujeolă. Scopul acestor campanii este de a informa părinţii despre beneficiile vaccinării pentru a alege să îşi proteje copiii în cunoştinţă de cauză, iar obiectivul principal este recuperarea vaccinării copiilor conform Programului Naţional de Vaccinare. Mizăm pe sprijinul presei pentru ca această campanie să beneficieze de cât mai multă vizibilitate”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, „Copilăria, cel mai frumos cadou” este o campanie integrată, care va fi prezentă pe posturile de televiziune, în presa scrisă şi în online, cu o componentă outdoor.

Ambasadorii naţionali ai UNICEF în România, precum şi alţi lideri de opinie vor sprijini, de asemenea, acest demers.

„Vaccinurile sunt sigure şi eficiente. Părinţii şi tutorii trebuie să fie informaţi despre beneficiile vaccinurilor şi despre locurile unde îşi pot vaccina gratuit copiii, pentru a putea să le ofere acestora cel mai frumos cadou, Copilaria. În România, campaniile naţionale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinală trebuie îmbunătăţită. Absenţa vaccinării duce la reapariţia unor boli ce pot fi uşor prevenite prin această măsură”, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Campania este susţinută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la eveniment participând şi Miljana Grbic, reprezentantul OMS în România. Alături de Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), au participat la conferinţa de lansare şi reprezentanţi ai medicilor de familie.

Potrivit MS, „Copilăria, cel mai frumos cadou” este o continuare a campaniilor door-to-door de informare şi recuperare vaccinală realizate anul trecut de minister în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF în mai multe comunităţi vulnerabile din judeţele Mehedinţi şi Bacău. La aceste campanii au participat şi reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, care au replicat acest model de campanie şi în alte judeţe.

În cadrul sesiunilor de informare, o echipă de specialişti, formată din medic de familie, medic epidemiolog şi psiholog, a prezentat părinţilor informaţii cu privire la beneficiile vaccinării şi riscurile nevaccinării şi a răspuns întrebărilor adresate de aceştia. Rata de acoperire vaccinală ROR a crescut astfel în aceste comunităţi la peste 90%.

Specialiştii din Direcţiile de Sănătate Publică au primit o serie de materiale utile în campaniile de promovare a vaccinării: un material video, cât şi o prezentare-suport pentru echipele de specialişti care informează populaţia despre beneficiile vaccinării.

Campaniile door-to-door de informare şi vaccinare vor continua şi în 2019, având în vedere rezultatele foarte bune obţinute în cadrul celor desfăşurate anul trecut, care au contribuit la reducerea drastică a numărului de îmbolnăviri de rujeolă şi au protejat astfel viaţa copiilor, dând de asemenea un semnal la nivel naţional cu privire la importanţa vaccinării, mai arată MS.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *