Mugur Isărescu: „Educaţia financiară este foarte scăzută în România”

Educaţia financiară are un rol important la nivel naţional, în condiţiile în care populaţiei României are un nivel foarte scăzut al educaţiei financiare, iar creditele pot fi percepute ca fiind donaţii pentru că debitorii nu le-au înţeles, a afirmat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la conferinţa cu tema „Incluziunea financiară – de la vorbe la fapte”, organizată în cadrul proiectului internaţional „Global Money Week”.

Lipsa cunoştinţelor financiare ar putea bulversa întreaga piaţă financiară şi ar putea distruge creditarea, consideră Isărescu.

”Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul acestei instituţii. Populaţia trebuie să înţeleagă, pentru a putea folosi instrumente financiare complexe. Altfel, riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donaţie, pentru că debitorul nu a înţeles despre ce este vorba. Asta ar bulversa total piaţa financiară, ar distruge piaţa creditului şi ar crea multiple probleme în lanţ în funcţionarea economiei de piaţă”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul consideră că ar trebui un proiect la nivel naţional din punct de vedere al educaţiei financiare.

”Trebuie să avem o strategie la nivel naţional în acest sens, nu doar a BNR, ci şi a mai multor instituţii statului. (…) Educaţia financiară este foarte scăzută în România. (…) De la acest adevăr trebuie sa plecăm”, a spus Isărescu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că educaţia financiară ar trebui să vizeze, în pricipal, Parlamentul.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.