Numărul firmelor radiate, la un nivel record în ultimii zece ani

Numărul firmelor radiate s-a dublat în primele patru luni ale anului, până la aproape 56.000 companii, ajungând la un nivel record în ultimii zece ani, cele mai afectate fiind cele cu activităţi în comerţ, agricultură, silvicultură, pescuit şi construcţii, arată o analiză Sierra Quadrant.

„Într-o economie care, dincolo de avansul PIB-ului, din statistici, este puternic afectată de subfinanţare şi de blocajul financiar, să ştii cu cine faci afaceri, cu cine semnezi un contract a devenit extrem de important, în condiţiile în care insolvenţele, falimentele şi radierile continuă să se afle la un nivel ridicat. Numărul firmelor radiate aproape s-a dublat în primele patru luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, ajungând la un nivel record în ultimii zece ani”, arată o analiză Sierra Quadrant.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, 55.942 de firme au fost radiate în primele patru luni ale acestui an la nivel naţional, în creştere cu 94,3% faţă de perioada similară din anul precedent. În 2018, după primele patru luni, aveam 28.787 de firme radiate, cu o creştere de numai 4,94% faţă de anul precedent.

La fel ca anul trecut, Capitala este lider detaşat la firme radiate (5.623), cu 1.314 mai multe decât în ianuarie-aprilie 2018.

Bucureştiul este urmat de Iaşi, cu 3.371 de firme radiate, în creştere cu 187% faţă de primele patru luni din 2018, Maramureş, cu 2388 de firme radiate, mai multe cu 244% faţă de anul trecut, şi Bacău (2.235 – 151%). La polul opus s-au aflat judeţele Ialomiţa, cu 391 radiate în primele patru luni din 2019, Tulcea (442) şi Covasna (431).

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, numai în luna aprilie au fost radiate la nivel naţional 6.196 de companii, dintre care cele mai multe în Bucureşti (872), Cluj şi Dolj (285) şi Bihor (256).

Cel mai mult a crescut numărul firmelor radiate în Teleorman (248%), Maramureş (244%), Bistriţa-Năsăud (221%), Gorj (208%) şi Vaslui (207%), iar cel mai puţin în Botoşani (17,4%) şi Suceava (19,3%).

„Este cel mai mare număr de firme radiate, în primele patru luni, din 2009 şi până în prezent. Dacă trendul continuă, 2019 ar putea aduce, astfel, un număr record de firme radiate, ce ar putea trece de graniţa de 100.000 de firme”, estimează experţii de la Sierra Quadrant.

Spre comparaţie, în 2018 au fost radiate în total 80.181 de firme, cu 2,57% mai puţine decât în 2017 (82.295 companii)

„Este un fenomen similar cu situaţia din 2010 când, în plină criză, numărul firmelor radiate creştea cu 292% faţă de 2009 şi ajungea la 171.146 de societăţi”, arată studiul.

În ceea ce priveşte domeniile economice cu cele mai multe radieri de firme, la finalul lunii aprilie conducea detaşat sectorul comerţului, cu 17.349 companii, urmat de agricultură, silvicultură şi pescuit cu 10.838, construcţii (5.462), industria prelucrătoare (4.457), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4.223) şi Informaţii şi comunicaţii (2.086).

La polul opus, sectoarele cu cele mai puţine firme radiate au fost Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (3), Activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic; activităţi ale gospodariilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu (6) şi Industria extractivă (50).

Cel mai mult au crescut radierile de activitate în agricultură (182%), industria extractivă (137%), comerţ (130%) şi construcţii (125%).

Potrivit experţilor, creşterea spectaculoasă a numărului firmelor radiate are la bază două motive principale. Pe de o parte sunt antreprenorii care îşi radiază companiile în mod voluntar, în contextul unui mediu economic plin de provocări.

„Sunt în general firme mici, fără posibilităţi financiare, care nu rezistă provocărilor generate de blocajul financiar, de creşterea costurilor, de dinamica contractuală. Aşa se ajunge ca multe firme să fie închise rapid, mai ales cele de portofoliu – deschise de antreprenori cu scopuri prea puţin fundamentate”, afirmă experţii.

Pe de altă parte, creşterea numărului firmelor radiate este rezultatul închiderii unui număr semnificativ de proceduri de faliment.

„Lichidatorii au reuşit, în ultima perioadă, să închidă multe din procedurile aflate pe rol, iar radierea societăţilor este punctul final al acestui demers. Simplificarea legislaţiei şi optimizarea cadrului administrativ au fost factorii determinanţi în acest proces”, afirmă Ovidiu Neacşu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Potrivit acestuia, mediul de afaceri românesc trece printr-o „curăţenie generală”, cu efecte pozitive pe termen mediu şi lung.

„România are nevoie de antreprenori şi este salutară creşterea numărului de firme din ultimii ani. Însă dincolo de iniţiativă, de proiecte, de planuri de business, de optimismul care caracterizează mai ales antreprenorii tineri, economia românească are nevoie de profesionişti, de oameni de afaceri responsabili care să dezvolte business-uri predictibile, fundamentate pe realităţile economice. Avem, în continuare, prea multe firme slab capitalizate, fără orizont, fără planuri de afaceri, în care instinctul antreprenorului primează, în care deciziile economice sunt prea puţin fundamentate economic, cu consecinţe directe, ce duc rapid la insolvenţă, faliment şi, în final, la radierea business-urilor”, a mai spus acesta.

În primele patru luni din 2019, numărul firmelor şi PFA-urilor noi a crescut cu 17,68% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, la 56.176. Semnificativ este avansul PFA-urilor nou înfiinţate, de la 3.572 în primele patru luni din 2018 la 10.388 în ian-aprilie 2019.

Pe de altă parte, numărul firmelor în insolvenţă a scăzut în primele patru luni cu 30%, la 2.069, cel al firmelor cu activitatea suspendată s-a redus cu 21%, la 5.486, iar cel al dizolvărilor a scăzut cu 11,58%, la 11.188.

Potrivit experţilor, în partea a doua a anului, numărul suspendărilor de activitate şi al dizolvărilor de companii ar putea reveni pe plus, posibil cu 20%, mulţi dintre investitori căutând să îşi protejeze capitalul în faţa accentuării provocărilor în economie, generate de creşterea costurilor operaţionale (în primul rând – deprecierea cursului leu/euro, inflaţie etc.) şi a accentuării blocajului financiar.

„Dacă criza economică din 2009 a prins mulţi investitori vulnerabili, cu investiţii şi linii de finanţare asumate, în acest an mare parte dintre ei vor alege să îşi conserve lichidităţile, în speranţa că vor exploata la maximum oportunităţile generate de o potenţială nouă criză”, afirmă analiştii Sierra Quadrant.

Sierra Quadrant este una dintre primele zece societăţi de profil din ţară, specializată pe lucrări de administrare şi lichidare dificile şi complexe, caracterizate prin patrimoniu mare.

În cei 10 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment şi lichidare. Printre dosarele gestionate de Sierra Quadrant se află Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), Letea SA Bacău, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.