O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai CE şi ai unor state membre, urmează să efectueze o vizită în România

O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită în România, precizează Executivul, după un prim anunţ în acest sens al comisarului european Ylva Johannson.

„Vizita în România, menţionată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinţei de presă susţinute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen”, a transmis joi, Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

Conform sursei citate, ţinând cont de declaraţiile premierului olandez Mark Rutte şi de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt aşteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experţi olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen.

„În acest context, în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, care a manifestat deschidere deplină pentru susţinerea demersurilor României, o echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) şi ai unor state membre (printre care şi Olanda) urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022”, anunţă Executivul.

Noua vizită are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022, având scopul de a contribui la consolidarea argumentaţiei privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene (https://home-affairs.ec.europa.eu/communication-schengen-enlargement-bulgaria-romania-croatia_en) şi de raportul vizitei voluntare din octombrie (https://home-affairs.ec.europa.eu/bulgaria-and-romania-fact-finding-mission-report_en), devenit public miercuri, 16 noiembrie.

Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, se arată într-un document al Comisiei Europene.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *