O hunedoreancă întinde coarda pentru România. Beatrice s-a calificat la Jocurile Europene

Victoria obţinută de Beatrice Miklos este o reuşită naţională. Tânăra de 15 ani din Vulcan este  aplaudată de Federaţia Naţională de Tir cu Arcul, antrenori şi sportivii pasionaţi, colegi şi în toată Valea Jiului.

Beatrice este singurul sportiv care va reprezenta România la tir cu arcul la Jocurile Europene de la Minsk din luna iunie.

„E o performanţă extraordinară! O reuşită mare atât pentru ea, cât şi pentru România care are prin ea un reprezentant la această disciplină.

De fapt, ea e şi cea mai tânără participantă la tir cu arcul”, se bucură ca un copil antrenorul ei, Viorel Habian. Tânăra Beatrice Miklos s-a calificat în urma concursului European Grand Prix care a avut loc recent la Bucureşti.

La eveniment au participat 460 de sportivi din 42 de ţări, dar în turneul de calificare au rămas doar 14 ţări. Beatrice a luat locul I.

Beatrice Miklos are 15 ani şi a obţinut un nou titlu de campioană naţională la juniori, la mijlocul lunii februarie la Campionatul Naţional de Tir cu Arcul de la Deva. Este din Valea Jiului şi face tir cu arcul de 5 ani.

Merge zilnic la sală şi se antrenează ore în şir. „Fratele meu făcea acest sport şi mergeam cu el vara la antrenamente. Aşa am început şi eu să trag cu arcul. Îmi place pentru că nu e sport de contact, e un sport care mie mi se pare foarte elegant şi e unul care are istorie”, mărturiseşte tânăra.

Orice are ochi, vede că e făcută pentru performanţă: când apucă arcul şi întinde coarda, îi simţi concentrarea.

Parcă totul încremeneşte în jur. E ca un balon de linişte care o înconjoară deşi sportiva spune că are emoţii teribile câteodată: „Bine ar fi să nu simt nimic, dar de foarte mult ori am emoţii. Îmi simt grupele musculare cum lucrează. Încerc să nu acord importanţă sunetelor din jur ca să nu mă deranjeze, dar un zgomot puternic este clar că mă influenţează.”

Pentru Beatrice şi antrenorul ei urmează o perioadă plină: „De aici ne preia Comitetul Olimpic Român. Pentru Beatrice care este în clasa a IX-a va fi tare greu.

În 25, plecăm cu lotul naţional într-un turneu în Slovenia, pe 4 mai avem Cupa Mondială la Shanghai, iar pe 20 mai avem tot Cupă Mondială în Turcia”, spune antrenorul care şi-a pus mari speranţe în Beatrice.

Tot Viorel Habian a mai participat în 2015, la Jocurile Europene de la Baku cu o sportivă din Aninoasa. Chiar dacă este din Vulcan, Beatrice Miklos este legitimată la SCM Deva, care are practic cei mai buni arcaşi din ţară.

Beatrice speră şi ea la un titlu european: „De multe ori, în competiţii lucrez pentru tehnică, la competiţiile mari, vreau să câştig!”

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *